’Min mor skal snart dø, og det er måske meget godt, for nu tager vi alle hendes penge, i hvert fald dem, hun har gemt i en bankboksen..’ Sådan lægger vores hovedperson Allan ud i …

’Min mor skal snart dø, og det er måske meget godt, for nu tager vi alle hendes penge, i hvert fald dem, hun har gemt i en bankboksen..’ Sådan lægger vores hovedperson Allan ud i Zola Christensens roman om en mand med ondt i sjælen.

Allans mor er på nippet til at dø efter et langt, usundt og alkoholiseret liv. Hun har bestemt ikke været en god mor, så det bliver ikke det store afsavn at undvære hende. Men savne, det gør Allan, for hans kone og to sønner har fundet et rigtig velhavende og veltrænet alternativ. Den nye mand er tidligere landsholds-længdespringer, og sønnerne har lagt deres livsstil om. Slut med pizza og computerspil og velkommen til økologi og stangspring. Det er ikke så fedt.

Allan og hans søster redder sig hver 175.000 fra bankboksen, men det varer ikke længe før Allan har mistet dem igen. På vej hjem fra moderen i Hundested møder han ungdomskæresten, den balkan-buttede Amina. Og et par stærke øl på den lokale grillbar og en tur ned af memory lane gør ham så konfus, at han går fra Amina uden sin rygsæk med de mange dejlige penge. Amina og hendes mand smutter en lille tur til London, og samtidig viser det sig, at mor er i bedring. Hun lægger alkoholen på hylden, kommer ud i den friske luft og vil egentlig gerne have sine penge tilbage, for huset skal renoveres.

Det er ikke nemt at være Allan, som drager til Jylland for at undervise en gruppe kinesere på Rødding Højskole. Og pengene må han så få fat i, så snart Amina er retur. Det går ikke stille for sig, hverken på højskolen eller i mødet med Aminas mand, der absolut ikke har lyst til at have noget som helst med Allan at gøre.

’Det er Knud som er død’ er en fin fortælling om en mands forsøg på at håndtere dilemmaer og modgang, og faktisk gør Allan det slet ikke så dårligt. Han finder inspiration og lidt trøst i sit store forbillede, polarforskeren Knud Rasmussen og hans vise ord om, at mænd ikke bør være sentimentale og sidde med bløde hænder og skrive bøger. Næ, en rigtig mand ’skal ud og luftes, ud og skyde Rovdyr-Bjørn, Ulve. Og så skal vi ha’ Kvinder, der kan modtage os i varme Stuer med god mad’. Men med ordene fra et digt af Tom Kristensen, må Allan erkende, at det er Knud, som er død. Idealet og rettesnoren er der ikke længere for Allan, som må se sig selv latterliggjort og udskammet.

Dette er ikke en happy-ending bog, men der er dog trods alt en opløftende forsoning på de sidste sider. ’Det er Knud som er død’ er et tragikomisk og lunt bidrag til den række af bøger, der udkommer om kønsroller og det forandrede liv som mand. Forfølg emnet i nogle af de andre gode romaner, vi har anmeldt på bogblogger, eksempelvis Nikolaj Zeuthen ’Buemundet guitarfisk’ og Michael Enggaards ’Svækling’.

Robert Zola Christensen: ‘Det er Knud, som er død’. Forlaget Arabesk, 222 sider.