Vi befinder os i Pennsylvania i 1991, og Battle Creek-gymnasiets populære basketballstjerne Craig Ellison bliver fundet død i den nærliggende skov. Han har begået selvmord, og Battle Creeks lille samfund er rystet i deres grundvold …

Vi befinder os i Pennsylvania i 1991, og Battle Creek-gymnasiets populære basketballstjerne Craig Ellison bliver fundet død i den nærliggende skov. Han har begået selvmord, og Battle Creeks lille samfund er rystet i deres grundvold – for Djævelen må have været på spil. Det kan ikke være muligt, at så populær og vellidt en ung mand ville ende sine dage med at skyde hovedet af sig selv.

Skolens mest populære pige, Nikki Drummond, afviser ikke muligheden, da rygtet opstår, at det er på grund af hende, han tog sit liv. Hun er god til intriger og onde rygter og god til at holde folk udenfor, hvis ikke hun kan bruge dem til noget. Hannah Dexter hører til en af de ekskluderede, så da den rebelske, mørkhårede Kurt Cobain-tilbedende pige Lacey Champlain pludselig viser sin interesse for Hannah, kan Hannah ikke undgå at føle sig draget af hende. Med et er hun ikke længere alene, og et noget umage venskab opstår mellem de to piger. Lacey omdøber Hannah til Dex, for navnet Hannah passer ikke ind i billedet af den, hun skal være, og så sætter hun sig for at lære Hannah en masse, som pæne piger ikke gør.

Tiden går, og Hannah er lykkelig som aldrig før. Hun er ikke længere ensom og alene. Ingen kan røre hende længere, uden at Lacey nok skal sørge for at tage hævn. Pludselig har Hannah en bedste veninde, hun kan stole på – men lyver bedste veninder for hinanden, og hvad er det, Lacey ikke fortæller om sit forhold til Nikki? Hvad skete der egentlig ude i skoven, hvor Craig Ellison valgte at tage livet af sig selv, og hvad har det med Nikki og Lacey at gøre?

Robin Wasserman tager os med på noget af en rejse med to helt unge kvinder og et venskab, der er så intenst og til tider skræmmende, at man som læser sidder og holder vejret. Der er noget helt specielt med venskaber i den alder, hvor alting virker så usikkert, skrøbeligt og eksistentielt, som Wasserman formår at få frem. Teksten er enormt velskrevet med et poetisk sprog, der gjorde, at jeg fik lyst til at genlæse flere passager. Det er vitterligt en historie om Piger i brand, og hvor galt det kan gå, når man tager et forkert valg. Historien både overraskede og fascinerede mig, og jeg synes slet ikke, at jeg kan skrive ord, der yder den nok retfærdighed. Læs den! Du vil ikke fortryde det, og imens vil jeg glæde mig til, at der bliver udgivet flere af Wassermans bøger.

Robin Wasserman: Piger i brand, People´s Press, Oversat af Nete Harsberg, 361 sider, april 2020