Assisterende forlægger hos Gutkind, Esthi Kunz, fylder 50 år d. 15. juni

Gutkind klinger tysk, og vores unge forlag er da også som bekendt opkaldt efter Gutkind Hirschel, Bonnier-familiens stamfader, som indvandrede fra Dresden til København i 1804.

Hvis man vil begribe Gutkinds sjæl, må man dog forstå, at der er et umiskendeligt og definerende schweizisk islæt i forlagets tidligste historie og dermed i dets fremtid.

Assisterende forlægger Esthi Kunz, som kom til verden i Emmental i Schweiz i dag for 50 år siden, er en af forlagets founding mothers, og hun er med hånd og ånd til stede i alt, hvad der har med Gutkind at gøre.

Esthi kan alt. Det hører man ofte, og det er sandt. Esthi kan simpelthen alt. Og nu ville intet være nemmere end at kaste den notoriske svejtserkniv ind i hyldestretorikken, men det vil jeg helst undgå. For ganske vist besidder Esthi en utroligt alsidig knowhow, men hendes praktiske tæft bæres altid frem af en brændende begejstring, en uudslukkelig energi, et lynende intellekt og en esprit, der gør den ellers udmærkede lille Victorinox til skamme.

Grundlaget for Esthis smukke beherskelse af det danske sprog blev lagt i de tidlige studieår på Skandinavistik i Basel, som siden førte til en kanditatgrad i Nordisk Filologi ved Københavns Universitet. Siden stiftede hun familie i Danmark og indledte en flot karriere som litterær agent, først som leder af Gyldendals forlagsagentur, siden som senioragent hos Copenhagen Literary Agency i forskellige inkarnationer. Enkelte afstikkere til NGO’erne Care og Unicef er det også blevet til, og inden hun var med til at grundlægge Gutkind i januar 2020, var Esthi i nogle år seniorkonsulent i Danskernes Digitale Bibliotek.

Arbejdet med rettighederne, forlæggeriets ”hellige gral”, er centralt i Esthis daglige virke, og hun var fra Gutkinds begyndelse drivende i arbejdet med at lave gode, tidssvarende modelaftaler med forfatterforeningerne og oversætterforbundet. Det digitale område er en hjertesag for Esthi, og også her sikrer hun sunde aftaler for forlaget. Esthis enorme udenlandske netværk kommer os dagligt til gode og har været med til at placere Gutkind som et ”internationalt forlag med lokal forankring”. Som læser og forlægger besidder hun de klassiske dyder: personlig smag, nysgerrighed og markedsforståelse.

I alt, hvad Esthi beskæftiger sig med, er ordentlighed og tårnhøje kvalitetskrav tydelige vandmærker.

Personligt kan jeg med sikkerhed sige, at det ikke havde været muligt at etablere Gutkind med den soliditet og fremdrift, som det har været tilfældet gennem det sidste halvandet år, uden Esthi på holdet. Esthi er som min faste makker beskeden men bestemt, lydhør men viljestærk. Hun er i stort og småt en helt uundværlig sparringspartner for mig og dertil en varm og klog kollega. Hele holdet opsøger Esthis faglige ekspertise i hverdagen og nyder godt af hendes vågne blik for den menneskelige trivsel i en lille ny virksomhed med fart på.

Der er god grund til at ønske Esthi tillykke med den runde fødselsdag – også sandelig også til at ønske Gutkind tillykke med Esthi.

Jacob Søndergaard
Forlægger, direktør
Gutkind Forlag

Foto: Petra Kleis