Forlægger Mads Julius Elf, U Press, fylder 50 år d. 4. maj.

Et par uger inden sin 50-års fødselsdag den 4. maj kunne Mads Julius Elf udsende en pressemeddelse om, at hans fine akademiske forlag U Press knopskyder med et imprint for skønlitteratur. Café Monde, hedder det.

Mads er født i Roskilde, men tilbragte sin tidlige ungdom på Vossevang Kro ved Frederiksværk, som forældrene Erik og Jane drev i mange år. Her færdedes Mads hjemmevant blandt køkkenpersonale og garvede tjenere med hård arbejdsmoral og faglig stolthed, noget der også kendetegner alt, hvad Mads har kastet sig over på universitetet og i arbejdslivet.

Jeg mødte Mads i 1991, første dag på danskstudiet i daværende KUA’s terrain vague af rustrøde barakker op til Amager Fælled, og vi har været venner gennem de ufattelige 30 år, der er gået siden. Vi har fulgtes ad gennem studieår, familieliv og forlagseventyr.

Efter kandidatstudierne ved bl.a. Humboldt Universität i Berlin og New York University tog Mads i 2007 Ph.D-graden med afhandlingen Tantaluskvaler. Den rummer med afsæt i den klassiske græske myte, en række læsninger af blandt andre Karen Blixen, Claus Beck-Nielsen, Siri Hustvedt, Franz Kafka og Villy Sørensen, der kredser om anoreksi, sultekunst og puritanisme. Men typisk for Mads er afhandlingens undertitel: ”En moderne fortælling om appetit” – for ganske vist er udgangspunktet klassisk og akademisk, men forfatterens temperament er absolut moderne og præget af en umættelig appetit på viden og på verden, en livslyst, der er det kulturradikale forbillede Klaus Rifbjerg værdig.

Mads er verdensvendt, og han er verdensvant efter udstationeringer med familien som rejselektor ved skandinaviske institutter i udlandet, først i Vilnius i 2002, og ti år senere i Freiburg. Erfaringer, som har inspireret til U Press’ fornemme serie om dansk litteratur, kunst og sprog, skrevet af danske forskere til udenlandske studerende. Der er foreløbig planlagt 50 bind, og serien bærer naturligvis det appetitlige navn Babette.

Efter to år som adjunkt ved CBS blev Mads i 2009 redaktør på Århus Universitetsforlag, hvor han var ansat indtil 2013. Her samlede han erfaringer til den dristige satsning, det er nedsætte sig som selvstændig forlægger med masser af kontakter og knowhow, javist, men også med egen kassekredit på spil. Det siger ikke så lidt om Mads, at satsningen på U Press ikke bare er lykkedes tilfredsstillende, men at forlaget vokser og bærer rige frugter til gavn for mange. Foruden en fornem række af selvstændige akademiske værker, heraf adskillige med international henvendelse, må fremhæves den nævnte kæmpeindsats med Babette-serien og nu altså også Café Monde med bl.a. de tyske forfattere Eugen Ruge og Christine Wunnicke og amerikanske Sigrid Nunez på programmet. Det vidner om et seriøst litterært ambitionsnivau, og man må vist hellere sikre sig et stambord på Mads Elfs verdenscafé i Sorø. Cafeværtens egen appetit borger for den gode smag.

Mads fejrer den runde dag i Sorø med hustruen Birgitte Langsted, der er kommunikationskonsulent, sine to voksne døtre Asta og Lidija, og et coronatilpasset antal gode venner, blandt hvilke jeg regner mig med taknemmelighed.

Tillykke, Mads!

Jacob Søndergaard, forlægger, direktør
Gutkind Forlag

Foto: Morten Holtum