Farfars dagbøger ændrede karrieren.
Pernille Juhl blev forfatter som 46-årig, da hun fandt sin farfars dagbøger fra første verdenskrig.
Pernille Juhl er uddannet kemiingeniør og har været ansat i en række større erhvervsvirksomheder herunder Danisco i 17 år. Hun har altid været ambitiøs og tænkt på, hvad hendes næste karrieremål skulle være. Men fokus har ændret sig. Fundet af farfarens dagbog resulterede i debutromanen, Vent på mig Marie, og siden er det blevet til 13 historiske romaner, hvor en del af handlingen altid foregår i Sønderjylland. Pernille har fundet sin passion og kan efter eget udsagn slet ikke holde op med at skrive.
Passionen kan mærkes. Pernille Juhl har skrevet Mofibo Originals siden 2017, og hun skriver altid på en roman. I det øjeblik et manuskript er færdigt, begynder hun straks på et nyt. At skrive historiske romaner kræver meget research, og dette ligger højt på hendes prioritetsliste. ’Det er vigtigt, at tingene er beskrevet så rigtigt som muligt,’ understreger hun. Derfor er det ikke usædvanligt, at hun læser 40-50 faglitterære bøger, hver gang hun skriver én historisk roman.
Det er blevet til både fiktion og romaner om virkelige personer herunder H. P. Hanssen; hvis kamp for Genforeningen er fortalt i romanen Genforening, som udkom på 100-årsdagen for Genforeningen i 1920.
I 2019 fik forfatteren ’sprog og kulturprisen’ for sin evne til at beskrive sønderjyske skæbner, og samme år solgte hun filmrettighederne til Helenes krig til M&M Productions. Desuden vandt hun Mofibo-prisen for bedste lydbog i kategorien Romance i både 2021 og 2022.
En del af forfatterens bøger er foreløbig oversat til islandsk, spansk og engelsk samt ved at blive oversat til svensk og finsk.
Selvom hun skriver mindst en bog om året og holder en del foredrag både i Danmark og Tyskland, holder hun også af at arbejde som freelance konsulent for fødevareindustrien, mest fordi ’det er dejligt at have et udadvendt job sammenholdt med det stille forfatterliv foran skærmen’.
Ifølge forfatteren selv løber hun aldrig tør for stof til nye romaner, og hun har ingen planer om at stoppe samarbejdet med Mofibo, som hun finder stor glæde i. Selvom bøgerne også udkommer på papir, har Mofibo fokus på lydbøger under skriveprocessen. Det betyder, at romanen skrives i et let læseligt sprog, som samtidigt er let at læse op.
Foto: Lasse Bredsteen