Branchemanden Peter Reismer fylder 50 år d. 29. april.
Peter Reismer 50 år i dag.
Kære Peter!
Første gang jeg møder dig, er i 1988, i Wiuffs Boghandel på Nørrebro.
Jeg kommer ud for at ekspedere dig, men du fortæller, at du skal til samtale med Hans-Peter Wiuff. Du skal i mesterlære. Ikke fordi du dengang havde en kæmpe interesse for bøger…. du var 13, da du lærte at læse og ville egentlig meget hellere i lære i en sportsforretning, men din bonusfar var Boginspektor på et Gymnasium og havde derfor en kontakt i Bogverdenen. og så blev det boghandlen.
Så den første du møder i Bogbranchen er mig og som du har sagt mange gange, “I bogbranchen er det sådan at, enten er man gift med, eller også er man skilt fra, eller også bliver man gift, med hinanden, og det blev vi så.”
Med uddannelsen blev din interesse vakt for bøger og siden er det blevet til virkelig mange eventyr, med skiftende chefer, indimellem med besynderlige indfald, i denne, til tider, på en gang skøre, men også fantastiske branche. Engang i den fine C.A. Reitzels Boghandel klippede din chef dit slips over, og der stod du med kortklippet slips, der mest af alt nu lignede en sløj kvast fra en nissehue. Chefen havde altid haft lyst til gøre sådan et optrin. Du fik dog erstattet slipset, med en 100 krone, og lov til at gå ind til naboen, Daells Varehus, og købe et nyt.
Efter dette kastede du dig ud i næste eventyr, kørende sælger, og det var nok her du fandt din rette hylde…at være på forlag og sælge. Dengang du startede på Borgens Forlag, var det mere en optagelse af en ordre, hvor det i dag er blevet meget salgsorienteret, som du selv siger. Du er jo fra en tid, hvor der var faste priser og der var man mere repræsentant end sælger. Landevejene blev kørt tynde, det blev til mange oplevelser, både hos boghandlere, som ung repræsentant, med forfatterne og med kollegaerne på forlaget. Benovelsen var stor da du kom hjem og fortalte, at du havde siddet imellem Benny Andersen og Søren Ulrik Thomsen til en af de mange boghandleraftner, hvor du selv endte med at være vært for boghandlerne.
Opgaverne var mange og alsidige og engang skulle forlaget bruge et billede af en travl politiker, til en forside. Man kunne så den dag se dig i rask trav op og ned ad trappen foran Christiansborg. Det blev en god forside, til nøgleromanen Folkets Mand, som den sjovt nok kom til at hedde. Bogen solgte nu ikke særlig godt, så der er nok ikke mange, der har lagt mærke til at det var dig, der var på forsiden.
Du har altid haft en frisk bemærkning og en sjov anekdote til stort set alt. Engang da du var ude og sælge, og stod i Parelius´s Klampenborg boghandel. Du skulle sælge Shackletons Sidste rejse. Bogen var med brun forside og Parelius gjorde dig opmærksom på, at brune bøger ikke solgte, og at de i øvrigt udelukkende havde bøger, der ikke kunne fås. Hvortil du svarede, at du endnu ikke havde solgt en eneste af omtalte bog, så han kunne roligt købe den, da den jo i princippet ikke kunne fås nogen steder. Det er typisk for dig, at svare sådan.
I bogen, Hvad kan jeg blive? Står der at det kræver god hukommelse, hvis man skal være boghandler og jeg må sige du har… en fantastisk hukommelse. Årstal, hvem der har været hvor og hvornår, hvad et sket i branchen, det beundrer jeg. Du elsker sladder, men det hører også med til den gode sælger at man kan huske, hvem der er hvor og hvad der rører sig i kundernes liv.
Efter dette modtog du job som forlagschef for Schultz forlag, hvor du selv var med til at “opfinde” en del titler.
Forlaget vækstede voldsomt. Helt præcist blev til 100 nye titler i de ca. tre år du var der og alt lige fra biografier om stærke kvindelige politikere til bøger om ledelse gav du liv i den tid.
Dette gav dig modet til at kaste dig ud som selvstændig i reismer.dk, sammen med mig.
Det blev til 8 fantastiske år, med masser af oplevelser, hvor vi fik kørt Danmark tyndt som repræsentanter for forlag som Politiken, Peoples og Danmarks Radio og Rosinante, til de helt små forlag, der også voksede sig store.
Efter du havde besøgt landets boghandlere, blev du kædechef for en del af dem, i Kon-Tur-kæden, hvor du var med til at lægge kimen til det kæden er i dag. Kæden voksede i medlemstal, mens du var der. Du har altid været drevet af at ville lære nyt, og det må man sige at du har med de mange vekslende stillinger du har haft.
Den viden du har, om branchen, deler du gerne ud af, og du elsker at give folk den værdi du selv har fået fra bogbranchen og du vil altid gerne vil have det bedste frem i de mennesker du omgås.
Man hører dig ofte sige, at du har prøvet det meste i bogbranchen, lige fra at stå bag disken, til redaktion samt algoritmer på en hjemmeside, chef for en boghandlerkæde, til bogdistribution, men du har dog aldrig skrevet en bog og det skal de fleste være glade for, som du siger, men det er jo aldrig for sent.
Den 1. juni begynder endnu et nyt og spændende eventyr for dig, hvilket jeg selv er meget spændt på.
Jeg glæder mig i hvert fald, til at følge det på sidelinjen ligesom som jeg har fulgt dig siden du første gang trådte ind ad døren i Wiuff´s Boghandel.
Rigtig god fødselsdag.
Henriette Reismer