En ham ubekendt mand vil have ham til at fortælle om Guy Torstel. Først kan han ikke huske noget som helst. I stedet kommer han til at tænke på Annie Astrand. Hvordan var det nu med hende? Han boede hos hende et års tid, da han var barn… Den nu aldrende forfatter Jean Dragane tvinges […]

En ham ubekendt mand vil have ham til at fortælle om Guy Torstel. Først kan han ikke huske noget som helst. I stedet kommer han til at tænke på Annie Astrand. Hvordan var det nu med hende? Han boede hos hende et års tid, da han var barn…

Den nu aldrende forfatter Jean Dragane tvinges til at vende tilbage til en næsten fortrængt periode af sit liv, og de sepiatonede syner kommer langsomt til ham “som gennem en uklar rude…”

Draganes egen mor og far er langt uden for rækkevidde. Annie Astrand var kvinden, der tog sig af ham. Og så alligevel ikke. Forlod hun ham?

Dragane begiver sig på en malerisk spadseretur rundt i Paris for at få de mentale tåger til at lette. Mens han erindrer noget om en Colette, der vist nok blev myrdet, vandrer han ad små parisiske gader, som giver læseren lyst til straks at bestille en enkeltbillet til Byernes By.

Nobelprismodtageren Patrick Modiano har skrevet en lille, tilsyneladende nonchalant historie om menneskets forbløffende evne til at genkalde sig knivskarpe deltaljer fra en fjern fortid. Og samtidig glemme hele sammenhængen, hvori detaljerne optræder.

Som børn forstår vi jo ikke de store linjer, og årtier senere formår vores voksne jeg ikke at give de spredte erindringsglimt mening.

Den snart gamle mand tåger rundt i for længst glemte kvarterer, og hverken han eller læseren bliver meget klogere. Men hver især nyder vi i stigende grad at færdes netop her: Vejen bliver målet i sig selv.

Og netop dét er Modianos mesterskab, når han er bedst. At servere små, charmerende historier, der vokser sig store i læserens bevidsthed. Genialiteter i frøperspektiv.

Selv uden at være litteraturprofessor forstår man symbolikken i Jean Draganes mølædte kuffert fyldt med dyrebare barndomsminder. Kufferten står i et skab, nøglen er væk og har været det i årevis. Dragane er på samme tid lettet over ikke at kunne gense indholdet – og ude af stand til at smide kufferten væk.

Hvad har du monstro selv liggende i din barndoms kuffert?

Lån bogen på biblioteket