Man mærker det lige med det samme. Stemningen. Den dårlige energi mellem Saga og Mike, parret, der er på vej til Seattle, hvor de skal fejre deres 5 års bryllupsdag og se det hus, hvor de snart skal bo i et år. Nogen hyggelig tur bliver det ikke … Saga forsøger konstant at behage Mike, […]

Man mærker det lige med det samme. Stemningen. Den dårlige energi mellem Saga og Mike, parret, der er på vej til Seattle, hvor de skal fejre deres 5 års bryllupsdag og se det hus, hvor de snart skal bo i et år. Nogen hyggelig tur bliver det ikke …

Saga forsøger konstant at behage Mike, at gøre ham tilpas for at undgå hans raseri og vrede, men Mike er psykopat, ekstremt kontrollerende og bliver mere og mere ond i sulet over for Saga. På deres 5-års bryllupsdag står hun bundet med håndjern til et gelænder udenfor motelværelset, fordi hun tillod sig at gå en tur uden at spørge Mike om lov.

Den psykiske vold – og senere også den fysiske – bliver værre og værre. Børnene, Mikes 2 piger fra et tidligere forhold og deres fælles søn, er utrygge ved deres far, som ikke skyr nogen midler for at få magt over Saga, holde hende nede, vise hvem der bestemmer. Saga glatter ud, trøster, forsøger at opretholde en illusion af normalitet.

Saga har det selvsagt ikke godt, hun ved aldrig hvor hun har Mike, og hun er bange for at han skal tage deres søn fra hende. Hun trøstespiser, masser af chokolade, så får hun det nok bedre. Udadtil lader hun som om, alt er i orden, man udstiller ikke sit forhold, vel – og engang elskede jo hun Mike, måske er det hende selv, der er noget galt med? Selvværdet får hele tiden et hak, og efterhånden befinder hun sig i en boble, hvor hun ikke ved, hvem hun selv er.

Vi følger på skift Mike og Saga i bogen, og hører om Mikes frygtelige barndom, der har formet ham og gjort ham til et monster. Han er psykisk syg – men det er ikke noget han selv erkender, og han får ingen hjælp.

Saga er efterhånden ret isoleret i sit ægteskab, på nær 2 gode veninder og sine kollegaer ser hun stort set ingen. Hendes mor er ikke god til at lytte, når Saga forsøger at fortælle hende, hvordan det går.

Bogen fangede mig fra første side, jeg blev grebet af historien om Saga, og følte næsten, at jeg kendte hende. Det er en nervepirrende fortælling, man må hele tiden læse videre, mens man håber på, at Saga og Carl-Emil slipper væk i tide.

Det er skræmmende at se, hvordan et forhold, der starter med forelskelse, udvikler sig til et sandt mareridt. Jeg kom til at tænke på Lisa Marklunds ’Forelskede sig til et mareridt’ som jeg læste for mange år siden, og som har samme tema.

Bogen er skrevet i et enkelt og naturligt sprog, man tror virkelig på bogens personer og det psykologiske spil imellem dem. Man mærker den isnende og trykkede stemning i hjemmet. Forsiden viser et udvisket foto af en kvinde, der sidder bundet på en stol – både et symbolsk billede af Saga – og virkelighed.

Det er en flot debutroman, som jeg bestemt kan anbefale.

 

Lån bogen på biblioteket