En iransk fond belønner manden, der stod bag angrebet på den verdenskendte forfatter Salman Rushdie

For mere end 30 år siden udstedte den daværende leder af Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, en fatwa, der opfordrede muslimer til at myrde Salman Rushdie. Fatwaen blev udstedt få måneder efter, Rushdies roman De sataniske vers blev offentliggjort. I august angreb en 24-årig mand Rushdie på en scene i New York – et angreb, der nær kostede Rushdie livet, men som har medført store skader på forfatteren.

Da præsident Mohammad Khatami kom til magten i Iran i 1990’erne, tog han afstand til fatwaen, men den blev aldrig ophævet og siden er dusøren for at slå Rushdie ihjel blevet ved med at vokse, og i dag lyder den på flere millioner dollars i dusør til den eller de, der ender med at tage Rushdies liv.

Til at varetage belønningen blev der i 1989 oprettet en fond i Khomeinis navn, der står for at belønne der, der har held med at fuldføre fatwaen. Denne fond roser nu den shiamuslimsk amerikaner og belønner ham med en 1000 kvadratmeter landbrugsjord som tak for sin indsats, meddeler iransk stats-tv fortæller på sin Telegram-kanal.

– Vi takker oprigtigt den modige handling fra den unge amerikaner, som gjorde muslimer glade ved at blænde et af Rushdies øjne og deaktivere en af ​​hans hænder, sagde Mohammad Esmail Zarei, der er sekretær for fonden til at implementere Imam Khomeinis fatwaer.

Salman Rushdie har i starten af februar udgivet bogen Victory City, der har fået stor ros fra internationale anmeldere.