På Bogforum blev dette års Lærebogspris overrakt til Hubert Buch-Hansen og Peter Nielsen for deres bog ‘Videnskabsteori i praksis’
Siden 2005 har forlaget Samfundslitteratur uddelt Lærebogsprisen, og i år gik prisen og de 100.000 kr. til Hubert Buch-Hansen og Peter Nielsens, begge fra RUC, for deres lærebogsprisforslag Videnskabsteori i praksis. De kommer med et originalt bud på, hvordan man kan formidle samfundsvidenskabernes videnskabsteori, så den bl.a. peger ud i verden mod nutidens store kriser.
Videnskabsteori i praksis børster støvet af videnskabsteorien og sætter den på arbejde i forhold til påtrængende samfundsmæssige problemer – klima, populisme og krænkelser – og præcis det greb bidrager til at gøre det nærværende for de studerende, hvad videnskabsteoretiske valg betyder for den viden, de producerer. Hubert Buch-Hansen og Peter Nielsen har i deres lærebogsforslag også truffet modige til- og fravalg. Den kongerække af tænkere og teori, man normalt finder i bøger om videnskabsteori, er af didaktiske hensyn blevet skåret ind til tre hovedpositioner.
Videnskabsteori i praksis bliver både praksisnær og brugerorienteret, hamrende velskrevet og har en visionær ambition om at åbne de studerendes øjne for, hvor relevant og fascinerende videnskabsteori er, skriver Samfundslitteratur i en pressemeddelelse.
Om vinderne af Lærebogsprisen 2022
Hubert Buch-Hansen er politisk økonom med speciale i grøn omstilling, erhvervsnetværk og konkurrence – og beskæftiger sig med videnskabsteori i både undervisning og forskning. Peter Nielsen er politisk økonom med speciale i klimakrisen, vækst og nyliberalisme. Begge forfattere, som er tilknyttet RUC, har gennem en årrække publiceret både forskningsartikler og lærebøger om netop videnskabsteori.
To vindere af særpriser
Til prisoverrækkelsen af Lærebogsprisen uddeles i år også to særpriser på hver 10.000 kr.
Den første særpris går til Ulla Margrethe Hansen for lærebogsforslaget Told, afgifter og moms – en introduktion til indirekte beskatning. Lærebogsforslaget blev af juryen vurderet som veldisponeret og godt skrevet – og som et flot oplæg til en lærebog, der gør nogle emner, som ofte opfattes som svære og komplekse, meget mere overskuelige og tilgængelige.
Ulla Margrethe Hansen er lektor på Københavns Professionshøjskole og har tidligere været ansat mange år i SKAT.
Årets anden særpris går til Anne Mia Steno og Sara Hauge for lærebogsforslaget Scener fra Socialpsykiatrien
– Velfærdsprofessionelles møder med mennesker i udsatte positioner. Det kunne ligne en klassisk lærebog, men forslaget indeholder ikke blot klassiske læringsfremmere som refleksionsspørgsmål og illustrerende cases. Dette lærebogsforslag indleder hvert kapitel med et spoken word-digt, som Sarah Hauge performer, og som kan opleves via en QR-kode. Digtene giver et hårdtslående indblik i livet med sindslidelser.
Anne Mia Steno er antropolog og forsker (ph.d.) og underviser på Københavns Professionshøjskole. Sara Hauge er poetry slammer, spoken word-poet, forfatter og foredragsholder. Hun har selv diagnoserne paranoid skizofreni og angst, og hun tilfører bogen et sjældent perspektiv på socialpsykiatrien set ”indefra”.
Om Lærebogsprisen
Lærebogsprisen er Danmarks største faglitterære bogpris på 100.000 kroner. Prisen blev første gang uddelt i 2005. Prisen gives til undervisere og forskere for et velformidlet og gennemtænkt forslag til en lærebog til de videregående uddannelser, der er nytænkende, originalt, solidt, dækker et væsentligt fagligt emne eller på andre måder bidrager til at udvide lærebogsmarkedet.
Foto: Samfundslitteratur via LinkedIn