Hvad nu hvis den tyske befolkning var blevet gjort opmærksom på nazisternes udryddelseslejre allerede under krigen? Spændende kontrafaktisk debut af Jørgen Steines. Jeg blev yderst positivt overrasket af ”Sandhedens labyrint”. Romanen udspiller sig i sidste halvdel af 1943. Anden verdenskrig er på sit højeste. Nazisterne er blevet bremset ved Stalingrad, og det ser ud til, […]

Hvad nu hvis den tyske befolkning var blevet gjort opmærksom på nazisternes udryddelseslejre allerede under krigen? Spændende kontrafaktisk debut af Jørgen Steines.

Jeg blev yderst positivt overrasket af ”Sandhedens labyrint”. Romanen udspiller sig i sidste halvdel af 1943. Anden verdenskrig er på sit højeste. Nazisterne er blevet bremset ved Stalingrad, og det ser ud til, at krigslykken omsider er vendt.

Major Johann Richter fra den tyske udenrigspolitiske efterretningstjeneste Abwehr indkaldes af admiral Canaris, som har en specialopgave til ham. Noget tyder på, at der er forrædere i egne rækker, og Canaris ønsker, at Richter diskret skal finde frem til dem – uanset hvor højt oppe i systemet, de befinder sig.

Richter er mildest talt ikke begejstret for opgaven, som bringer ham på kollisionskurs med RSHA, der har ansvaret for den indre sikkerhed. Under RSHA gemmer Gestapo, Kripo og Sicherheitsdienst sig nemlig, og det er tjenester, som ikke bekymrer sig om borgernes retssikkerhed, hvad enten det er kollegaer eller civile. Men han kan ikke undslå sig, og snart får Richter indblik i hemmeligheder, som civilbefolkningen ikke har kendskab til, og som ryster hans tro på Føreren og Det Tredje Rige.

Sideløbende med Richters historie følger vi en polsk kaptajn, der er flygtet til England fra Auschwitz samt politikere og militærfolk i England.

Som sagt er her tale om en kontrafaktisk spændingsroman. Forfatteren tager således udgangspunkt i virkelige historiske personer og hændelser, men forestiller sig så, hvordan begivenhederne kunne have udspillet sig med få ændringer.

I ”Sandhedens labyrint” får de allierede f.eks. uigendrivelige beviser på nazisternes koncentrationslejre, og Churchill beslutter sig for at handle på den viden. Bl.a. ved at sørge for, at den tyske befolkning får kendskab grusomhederne i lejrene. Spørgsmålet er så, om denne ændring af historien gør en forskel?

Jeg blev nærmest øjeblikkeligt fanget ind af romanen, der både er spændende og tankevækkende. Jørgen Steines fortæller levende og får historien til at stå skarpt for læseren. Selvom Richter er overbevist nazist, er han også et moralsk menneske, og det er interessant at følge hans tanker, efterhånden som han opdager nogle af systemets umenneskelige sider.

Steines har nogle spændende overvejelser på, hvordan få ændringer kunne have forandret forløbet af 2. verdenskrig, og hvilke følgevirkninger det kunne afstedkomme. Det fører bl.a. til en troværdig slutning, som jeg dog ikke tror, at ret mange vil finde ønskværdig.

Udover de interessante tankeeksperimenter er selve plottet også godt skruet sammen med en stigende spændingskurve og nogle troværdige personer. Afsløringen af forræderen gemmes til allersidst, og jeg tror, at den vil overraske de fleste.

Jeg er stor fan af velunderbygget kontrafaktisk litteratur, og det er ”Sandhedens labyrint” af Jørgen Steines. Der ligger tydeligt en stor mængde research bag romanen, uden at man som læser på nogen måde overvældes af detaljer. Tværtimod. Sproget er letforståeligt, og romanen er opbygget i korte, overskuelige kapitler, der skaber suspense ved at springe mellem de forskellige handlingstråde, og hele tiden lokker læseren til at læse videre. Jeg kan kun anbefale den til alle, der elsker en god roman – også selvom du ikke kender til kontrafaktiske romaner.

Lån bogen på Bibliotek.dk