Det er på ingen måde tilfældigt at bogen hedder “En dygtig havfrue” fremfor en glad, sød, smuk eller venlig havfrue. Det handler for bogens hovedperson nemlig helt konkret om at være dygtig. Når man er …

Det er på ingen måde tilfældigt at bogen hedder “En dygtig havfrue” fremfor en glad, sød, smuk eller venlig havfrue. Det handler for bogens hovedperson nemlig helt konkret om at være dygtig. Når man er dygtig, opnår man det vil gerne vil. Når man er dygtig får man anerkendelse. Og når man er dygtig bliver man set. Eller er det nu også så enkelt?

Stephanie er en pige på 13 år. Hun bor i København hos sin mor, men flytter i løbet af fortællingen over til sin far. Hun har ingen venner, er i bund og grund ensom, har svært ved de sociale koder, men er god til at være en havfrue. Går til havfruesvømmestræning og drømmer om at få en af smukke (men sindsygt dyre) havfruehaler. Og ak så fantaserer hun om, at svømmelæreren Tarek får øjnene op for hende.

Udover at være dygtig har Stephanie en opfattelse af, at man skal gøre sig fortjent til fx. kærlighed og venskaber. Det er ikke nok bare at være til. Derfor forstår hun heller ikke, da en pige fra havefruesvømmeholdet sådan set bare gerne vil være venner med hende. I stedet for et nyde at et spirende venskab er lige indenfor rækkevidde, er hun ved at fucke det helt op overbevist om, at den anden har skumle bagtanker med sin venlighed.

Men det er jo heller ikke let at hitte ud af, hvordan man bør opføre sig, når hun konstant er vidne til sine skilsmisseforældres højlydte ubehagelige og pinlige skænderier, mest får ros af sin mor, når hun takker nej til chokolade og ofte skal redegøre for, hvorfor hun ingen venner har. Hendes mor ser hende ganske enkelt ikke som den hun er og overskrider hendes grænser, når hun (moren) vil græde ud efter endnu et brud med en kæreste.

En dygtig havfrue er en super fin, ret spændende og faktisk også vigtig børnebog, som jeg som voksen også nød at læse. Stephanie har det svært, men måske er hun ikke den eneste 13 årige pige, der synes at livet af og til kan være svært at greje?

Forfatteren rammer de 13 åriges dialoger med hinanden lige på kornet. Jeg kunne tydeligt høre min egen 11 årige i de vendinger og udtryk forfatteren lægger i munden på sine karakter. Det giver nerve, troværdighed og energi til fortællingen. Bogen får mine varmeste anbefalinger.

Sanne Munk Jensen, En dygtig havfrue, Gyldendal, Februar 2020, 158 sider, 9 år +