Mon ikke mange af os danskere har ekstra stor udlængsel i disse tider, hvor vi ikke kan rejse, som vi ellers har været vant til? Men nu kan du alligevel komme verden rundt sammen med …

Mon ikke mange af os danskere har ekstra stor udlængsel i disse tider, hvor vi ikke kan rejse, som vi ellers har været vant til? Men nu kan du alligevel komme verden rundt sammen med Sarah-Ann Hunt i hendes nye bog, YOLO, hvor hun beskriver sine eventyrlige ture til fjerne egne af jorden, som meget få rejser til, og andre mere “almindelige” rejsemål – det hele krydret med hendes egne livserfaringer.

Bogen veksler mellem kapitler, der beskriver Hunts rejser til forskellige destinationer, fx Galapagos, Himalaya og Laos, og kapitler med Hunts refleksioner over mange forskellige temaer som fx hygge og lykke, at kunne sige fra, events m.v.

Bogen starter godt med spændende rejsebeskrivelser, som i den grad gav mig lyst til at pakke rygsækken og sætte kurs mod lufthavnen med det samme. Hunt er dygtig til at formidle alle de spændende oplevelser, hun har haft rundt om i verden, og jeg var især begejstret for hendes inddragelse af de enkelte landes historie, som satte en del af oplevelserne ind i et historisk perspektiv.

Nogle af rejsebeskrivelserne føles dog også lidt som at høre teenagere fortælle om deres vilde weekend, og hvor meget de har drukket; det er en sjov historie, men nok mest hvis man havde været der selv. Jeg synes, der er for meget fokus på drukhistorierne, hvilket er ærgerligt, når nu Hunt fortæller så indlevende og interessant om rejserne og landenes kultur og historie. Jeg ville ønske, at de ting havde fået mere plads i bogen.

Desværre ender bogen i lidt af en ørkenvandring om Hunts tid i militæret. Det er selvfølgelig også en slags rejse – en dannelsesrejse – men 100 sider er alt for meget. Bogen går fra rejsebog til memoir, hvilket kan være fint nok, men der mangler en rød tråd gennem bogen. Det er, som om Hunt ikke helt har gjort op, hvilken type bog det skal være. Hun vil for meget, og så ender det desværre lidt som et miskmask. Det er synd, for Hunt skriver godt, og man kan mærke, hvor meget hun brænder for at fortælle om sine oplevelser. Hun skulle nok bare have holdt sig til rejsebeskrivelserne og gemt de andre emner til en anden bog.

Sarah-Ann Hunt, YOLO – you only live once, Forlaget mellemgaard, 526 sider, marts 2020