Der er vist ikke mange voksne danskere, som er i tvivl om, hvem Marchel Lychau Hansen – bedre kendt som Amagermanden – er. Han spredte i en lang årrække skræk og rædsel på Amager med …

Der er vist ikke mange voksne danskere, som er i tvivl om, hvem Marchel Lychau Hansen – bedre kendt som Amagermanden – er. Han spredte i en lang årrække skræk og rædsel på Amager med flere grove voldtægter og mord. Han blev i 2011 dømt for 2 mord og 6 voldtægter, men har han mon i virkeligheden flere forbrydelser på samvittigheden? Det er det, Sebastian Richelsen har sat sig for at undersøge i denne bog.

Richelsen kigger på Amagermandens tidslinje – han startede med mordet på Edith Louise Andrup i 1987 og blev afsløret efter voldtægten af Mandy Johnsen i 2010. Herimellem begik han mord i 1990 og voldtægter i 1995 og 2005. Men kan det passe, at han har holdt så lange pauser mellem sine forbrydelser, eller er han bare ikke blevet afsløret? Årene 1989-90 var en mørk tid for politiet i København, da 5 unge kvinder blev myrdet over en periode på 9 måneder, og alle sagerne er stadig uopklarede. Richelsen undersøger, om Amagermanden kan være morderen i nogle af disse sager, da der er visse lighedstræk i fremgangsmåde, signalement mv.

Bogen er grundigt researchet og giver et godt indblik i de sager, Amagermanden er dømt for, samt de uopklarede kvindemord i 1989-90. Richelsen har desuden talt med en ekspert i seriemordere om sandsynligheden for, at Amagermanden kan være knyttet til de uopklarede forbrydelser. Jeg synes dog, at selve diskussionen af for og imod tesen om, at Amagermanden måske står bag nogle af drabene, er noget kort i forhold til, at det er hovedpointen i bogen. Jeg har læst rigtig mange bøger om mord og mordere i Danmark, politiets efterforskningsarbejde og de forskellige efterforskningsenheder og drabschefer, så for mig var der ikke så meget nyt under solen. Er man ikke lige så velbevandret i dansk kriminalhistorie, er denne bog et virkelig godt sted at starte, fordi man føres dybdegående ind i nogle af landets værste uopklarede mordsager. Desuden indeholder bogen et interessant appendiks over danske seriemordere gennem tiden, som kan give inspiration til yderligere læsning.

Sebastian Richelsen har tidligere arbejdet som efterforsker hos politiet, men har siden uddannet sig som journalist og arbejder i dag med radio, podcasts og TV. Den danske seriemorder – Amagermanden er da også oprindeligt udgivet som podcast, men udkommer nu som bog med masser af hidtil ikke-offentliggjorte billeder fra gerningsstederne. Er du til true crime, er denne bog i sandhed et studie i menneskelig ondskab.

Du kan læse vores anmeldelser af andre true crime-bøger her.

Sebastian Richelsen, Den danske seriemorder – Amagermanden, People’sPress, 224 sider, udkommer 19. maj 2020