I 2020 er det 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og til det er bogen “Sigurd fortæller om genforeningen” en kærkommen lejlighed til at lære børn om et stykke dansk historie. Og voksne …

I 2020 er det 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og til det er bogen “Sigurd fortæller om genforeningen” en kærkommen lejlighed til at lære børn om et stykke dansk historie. Og voksne kan få forløbet repeteret på en brugervenlig måde. Måske kan Genforeningen virke kedelig, men når Sigurd Barrett byder børn indenfor som hovedpersoner i fortællingen sammen med H.C. Andersen, kan man forholde sig til det. Endnu engang har Sigurd Barrett skrevet en bog om vigtige milepæle i danmarkshistorien, og vi anbefaler den varmt.

“Her i bogen vil jeg fortælle en historie, som handler om at lære at rumme dem, man ikke forstår.” Denne sætning favner essensen af Sigurd Barretts bog og selve kernen i genforeningen. Samtidig viser det, hvad børn og voksne kan lære af historien – for selvom konteksten med opdeling af Slesvig og Holsten ikke er gældende i dag, så lever vi med så mange forskellige kulturer, folkeslag og aldersgrupper omkring os, at vi skal lære at rumme det.

Vi følger drengen Andreas, der var en virkelig person, som bor i Slesvig. Andreas’ far skal vælge, om han vil støtte danskerne eller slesvig-holstenerne i krig, og han er både ked af at skulle tage af sted og over at skulle vælge side. I Andreas’ barndom fylder krigen meget, og i skolen bliver der lavet om på det hele mht. sprog, lærere og timer i skoleskemaet. Og efter nogle år er det ham, der står soldat og skal i krig. Også for ham er det svært at vælge side, og reglerne om, hvad man må have på, hvad man må lære, og hvilket sprog man må tale på, bliver strengere og strengere. Hele tiden er politiet på farten, og i både sprog og billeder viser Sigurd Barret så fint den angst, der sidder i børn og voksne, der gerne vil være danske, men tvinges til at være tyske. Og der males ikke et rosenrødt billede af tiden efter genforeningen, for det var stadig svært for mange at forlige sig med den henholdsvis tyske og danske side.

Næst efter skolen er Sigurd Barretts bøger en fantastisk kilde til læring. Antallet af gange, vores datter har refereret, hvad hun har lært fra hans bøger, er mange. Og vi voksne kan også lære noget af dem. For Sigurd Barrett gør historie spændende, imødekommende og sjov. Helt lavpraktisk gør han os også en tjeneste ved at fremhæve årstal, kendte personer og steder med fed skrift og farver, så det forhåbentlig sætter sig bedre fast i hukommelsen.

Med bogen følger en cd med sange af Sigurd Barrett. Generelt er vi begejstrede for lydbøger, og i særdeleshed Sigurd Barrets, da han er en mester udi storytelling og indtaling. Desværre er denne uden indlæsning af selve bogen, og det er ikke så spændende kun med sangene.

Du kan læse vores anmeldelser om de andre bøger, Sigurd Barrett har skrevet eller medvirket i, ved at kigge rundt her: Bøger af Sigurd Barrett

Sigurd fortæller om genforeningen, Sigurd Barrett, Politikens Forlag. 208 sider. Udgivet oktober 2019