Der er skrevet mange bøger om emnet søskende til både børn og voksne. Og mange håbefulde forældre sidder og læser ”Lotte skal være storesøster” og andre bøger af den slags, når deres børn skal have …

Der er skrevet mange bøger om emnet søskende til både børn og voksne. Og mange håbefulde forældre sidder og læser ”Lotte skal være storesøster” og andre bøger af den slags, når deres børn skal have mindre søskende. Og det er alt sammen en god idé.

Men jeg er ikke tidligere stødt på ret mange børnebøger om søskendeforholdet efter børnene er blevet lidt større. Og jeg må sige, at selvom mine forventninger til denne bog ikke var så høje, og jeg tænkte, at den måske ville kede mine børn, så er Magnus og Mini er en genial søskendebog.

Den kunne være skrevet om mine egne børn – én til én. Magnus og Mini går igennem præcis de udfordringer, som jeg tror, de fleste søskende gør, og de reagerer præcis som de fleste børn gør. OG de voksne i bogen reagerer som de fleste voksne.

Men der stof til eftertanke i denne ellers meget korte bog, der handler om hverdagssituationer, alle småbørnsfamilier kan nikke genkendende til. Hvorfor reagerer vores børn, som de gør? Hvad er det, der som oftest sker, og hvordan kan vi gøre det anderledes?

Magnus er træt af, at Mini altid vil lege med lige præcis dét, han er i gang med. Og han er endnu mere træt af, at de voksne altid siger til ham, at han er den store og at han må dele. Og en dag får han nok og skubber sin lillesøster væk, som selvfølgelig begynder at græde. Og igen er det ham, der får skældud. Det er altid ham, selvom det er lillesøster der driller.

Jeg tænker, at enhver forældre, der læser med her, kan genkende billedet. Men bogen byder på en virkelig god løsning. For storebror, lillesøster og de voksne.

Det er en rigtig god højtlæsningsbog, som jeg synes, du skal læse med dine søskendebørn. Der er ikke ret meget tekst, men masser af fine illustrationer, der visuelt minder lidt om Mumi-universet, og alle størrelser kan være med.

Siri Melchior, Magnus og Mini, Gad, august 2020, 26 sider.