Hvis man leger gæt et år og siger fjernsyn og monopolbrud tænker de fleste nok på året 1988, hvor TV2 sendte for første gang. I virkeligheden skulle man i stedet svare 1962, for det var …

Hvis man leger gæt et år og siger fjernsyn og monopolbrud tænker de fleste nok på året 1988, hvor TV2 sendte for første gang. I virkeligheden skulle man i stedet svare 1962, for det var året hvor forudsætningen for monopolbruddet og moderne satellittv blev skabt. Det var nemlig året, hvor verdens første kommunikationssatellit Telstar gik i luften. Siden har (medie)verdenen ikke været den samme.

I dag er der gået storpolitik i de sociale medier med Trumps udfald mod Tik Tok. Det er dog ikke nyt, at mediepolitik er storpolitik – eller at politikerne blander sig i stort og småt hvad angår antallet af medier og adgangen til dem. Engang handlede det om økonomi, men også om provins vs hovedstad, finkultur vs folkelighed og ikke mindst om politikernes angst for at slippe kontrollen.

Danskerne var dog ligeglade, de ville gerne have flere kanaler, danske såvel som udenlandske, og så måtte politikerne finde pengene frem og følge trop. For TV er ikke bare TV, det er også folkesjæl, sammenhængskraft og national stolthed. Engang var der national kamp om sendefrekvenserne, men også bekymring – for hvad gjorde det for eksempel for sindelaget i Sønderjylland, når nu sønderjyderne foretrak de tyske TV-kanaler fremfor den ene danske kanal fra Danmarks Radio?

Alt dette og meget meget mere kan man læse om i Sissel Bjerrum Fossats veloplagte Monopolbrud, der kommer godt omkring udfordringer og udvikling i den danske fjernsynspolitik. Her er både de politiske rævekager omkring skabelsen af TV2, overvejelserne om fælles nordiske kanaler, de tekniske udfordringer, programmerne og naturligvis satellitten, der startede det hele.

Sæt dig godt til rette i sofaen, sluk TV’et bare denne ene aften for du behøver ikke bruge mere end én aften på at læse de fremragende 100 sider, og så har du fået en solid basisviden, du kan trække på i alle fremtidige diskussioner om mediepolitik.

Og satelitten Telstar? Allerede i december holdt den op med at fungere. Men den hænger stadig et sted deroppe over vores hoveder ”Blot mørk og kold og død.”

Monopolbrud er seksogtredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bindene – søg på 100 danmarkshistorie i søgefeltet.

Sissel Bjerrum Fossat: Monopolbrud. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 13. august 2020