Blækhat foregår i 1980´ernes Århus. Før dobbelt a´et. Historiens hovedperson Rosa vokser op med en venstreorienteret, svampeforskende mor, en ukendt far, en tyrkisk veninde, en kæreste fra konservativ ungdom og en hemmelig forelskelse i en …

Blækhat foregår i 1980´ernes Århus. Før dobbelt a´et. Historiens hovedperson Rosa vokser op med en venstreorienteret, svampeforskende mor, en ukendt far, en tyrkisk veninde, en kæreste fra konservativ ungdom og en hemmelig forelskelse i en BZ´er. Så er der lige som også serveret.

Vi følger Rosas opvækst i Århus. Hun hænger ud med sin bedste veninde Sevim, spiller kort med mormor og følger efter sin hemmelige forelskelse, den lidt ældre Tom. Rosa er fascineret af den gadekunst, der findes i Århus og registrerer sammen med veninden Sevim alle de værker, de finder rundt om i byen. Men snart opstår en konkurrence mellem de to og de bliver selv en udøvende del af street art-miljøet i Århus.

Rosa er på én og samme tid helt ordinær med sædvanlige teenage-kvababbelser og helt original med sin relative ro taget hendes alder i betragtning. Hun formår at give udtryk for en modsatrettet politisk holdning i et stærkt konservativt miljø, hun formår at navigere i sin mors ekstremer og sin egen fascination af et andet miljø.

Vi følger Rosa ind i voksenlivet, hvor hun lever med Anders, men for sit arbejde på Århus Universitet, hvor hun arbejder som adjunkt i kunsthistorie, selvfølgelig med fokus på street art. Da Rosas mor dør, dukker der hemmeligheder fra fortiden op, og Rosa beslutter sig for at søge nogle svar.

Jeg betragter Rosa som forfatterens forsøg på et forsigtigt opgør med stereotyperne. Men måske også en person, der alligevel rummer for meget ved at være forelsket i en BZ´er, kæreste med en fra konservativ ungdom og bedste venner med henholdsvis en skinhead med nazistiske undertoner og en tyrker. Rosa rummer det hele. Realistisk? Jeg ved det ikke, men sympatisk absolut, og jeg ser god grund til at lade sig inspirere af historiens hovedperson.

Jeg havde svært ved at få hul på denne roman. De første 150 sider tog mig ti omgange at læse, og jeg måtte lægge den fra mig på et tidspunkt og læse noget andet, for så derefter at tage den frem igen. Og heldigvis gjorde jeg det! For lige så svært jeg havde ved at komme i gang, lige så svært havde jeg ved at lægge den fra mig derefter.

Introduktionen til Rosas opvækst kunne, set med mine øjne, med fordel have været lidt kortere, men derefter tager historien fart, og jeg er fascineret af sproget, miljøet og karaktererne. 80´ernes BZ miljø, trådene til Rote Armee Fraktion blandet med den personlige historie om Rosa er troværdig og fascinerende. Bogen er absolut på top 3 over største læseoplevelser i 2017.

Sissel-Jo Gazan, Blækhat, Lindhardt&Ringhof, 2017, 541 sider.