Den sønderjyske forfatter Erling Jepsen startede sin skrivekarriere som dramatiker, men blev senere skønlitterær forfatter til adskillige autofiktive romaner, der næsten allesamen foregår i og omkring provinsbyen Gram, hvor forfatteren voksede op i en dysfunktionel familie med en medlidenhedstyran af en far, der havde ”psykiske nerver” og en mor, der lod stå til. For et […]
The post Skolekomedie – familiehemmeligheder 3 af Erling Jepsen first appeared on Bogrummet.

Den sønderjyske forfatter Erling Jepsen startede sin skrivekarriere som dramatiker, men blev senere skønlitterær forfatter til adskillige autofiktive romaner, der næsten allesamen foregår i og omkring provinsbyen Gram, hvor forfatteren voksede op i en dysfunktionel familie med en medlidenhedstyran af en far, der havde ”psykiske nerver” og en mor, der lod stå til.

For et par år siden udkom første bog af et planlagt 7-bindsværk, hvor Erling Jepsen skriver om sin egen barndom og ungdom i dette provinshul i en af landets yderste afkroge.

Bind 3 i dette værk er netop udkommet og har fået titlen ”Skolekomedie. Familiehemmeligheder 3”.

I denne bog er den unge Erling Jepsen flyttet på kollegium i Haderslev, hvor han også er startet i gymnasiet for at slippe for sin psykisk ustabile familie og nok mest hans far, som han har et meget problematisk forhold til.

Bogen handler dels om tiden i gymnasiet, om at finde sig til rette i en større by hvor alt er nyt, om at lære at gebærde sig ude i den normale verden blandt mennesker der hverken har psykiske nerver eller har været udsat for seksuelle overgreb som hans søster Sanne. Ude blandt mennesker, der ikke flover sig over familien.

I gymnasiet forelsker han sig lidt i sin unge og smukke dansklærer Sabine, men han melder sig også til den gruppe, der skal skrive et teaterstykke, som skal opføres på gymnasiet foran venner og familie. Det kommer ikke til at være en afslappet opgave for Erling, der går op i skriveopgaven med liv og sjæl fordi han drømmer om at blive forfatter. Herudover handler bogen også om at blive klogere på de jævnaldrende piger, som nok interesserer Erling Jepsen, men som han ikke rigtig ved hvordan man gør indtryk på.

Sidst men ikke mindst er det også en bog om, at forsøge at fornægte sin familiebaggrund og om at forsøge at acceptere den familie man har eftersom man jo ikke kan udskifte sine forældre med nogle nye – også selvom man i den grad føler sig fejlcastet blandt dem man burde stå nærmest.

”Skolekomedie. Familiehemmeligheder 3” er en helt klassisk bog af Erling Jepsen, man ved nogenlunde hvad man får, der er ikke så mange overraskelser. Men – for filan hvor har forfatteren fået brygget en fin og læseværdig bog sammen om den unge kunstners forsøg på at blive kunstner. Samtidigt er det en humoristisk og overbevisende bog om at finde sig selv og om at forlige sig med den baggrund man har på godt og ondt.

Fint stykke arbejde og en glimrende og underholdende fortsættelse i serien om Erling Jepsens barndom og ungdom.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

The post Skolekomedie – familiehemmeligheder 3 af Erling Jepsen first appeared on Bogrummet.