[anmeldereksemplar] Skoven af Nele Neuhaus er den 5. bog i krimiserien om vicepolitidirektør Pia Kirchhoff og hendes chef Oliver von Bodenstein, der er oversat til dansk. Faktisk er Skoven den 8. bog i serien på originalsproget. Hvorfor de første bøger i serien ikke er oversat ved jeg faktisk ikke. Vi er nu nået så langt… Læs mere Skoven af Nele Neuhaus

[anmeldereksemplar]

Skoven af Nele Neuhaus er den 5. bog i krimiserien om vicepolitidirektør Pia Kirchhoff og hendes chef Oliver von Bodenstein, der er oversat til dansk. Faktisk er Skoven den 8. bog i serien på originalsproget. Hvorfor de første bøger i serien ikke er oversat ved jeg faktisk ikke. Vi er nu nået så langt i serien, at jeg ikke savner dem – men bliver de oversat engang, så vil jeg sikkert læse dem. Se seriens rækkefølge sidst i indlægget (de oversatte bøger).

Forlagets beskrivelse:

“MIDT OM NATTEN går en campingvogn op i flammer i skoven nær Ruppertshain. I de udbrændte rester finder man et lig. Politibetjentene Oliver von Bodenstein og Pia Kirchoff fra kriminalafdelingen i Hofheim efterforsker først dødsfaldet som en brandstiftelse, men det står inden længe klart, at der er tale om mord. Kort efter myrdes en dødeligt syg ældre kvinde. Bodenstein er rystet – han har kendt kvinden siden sin barndom.

Efterforskningen trækker tråde tilbage til sommeren 1972, hvor Bodensteins bedste ven Artur forsvandt sporløst. Det er et barndomstraume, han aldrig er kommet sig over – og for indbyggerne i Ruppertshain en gammel historie, man ikke skal rode op i.

Det bliver OLIVER VON BODENSTEINS hidtil mest personlige sag.”

Billede af: Skoven af Nele NeuhausSkoven af Nele Neuhaus

Nele Neuhaus er rigtig god til personbeskrivelser. Vi følger stadig Pia Kirchhoff – nu Sander og Oliver von Bodenstein. At Pia har fået nyt efternavn forvirrede mig en smule, især da hun bliver kaldt både Kirchhoff og Sander. Men jo længere jeg kom ind i bogen, jo mindre betød det. Noget af det, som jeg rigtig godt kan lide ved historien om Sander og Bodenstein er, at vi også møder dem privat – og det gør, at de bliver endnu lettere at lære at kende. I Skoven synes jeg, at vi kommer noget tættere på Bodenstein end Sander, men det virker også ganske naturligt, da forbrydelserne er begået i det område, hvor Bodenstein voksede op. Som der står bag på bogen: “Det bliver Oliver von Bodensteins hidtil mest personlige sag.” På side 42 står der (om Bodenstein): “En Liam Neesom-type med tredagesskæg og grå tindinger.” Ja, præcis sådan er min forestilling også om Bodenstein.

Udover Sander og Bodenstein, så er der rigtig mange mennesker med i Skoven – de fleste er vigtige og har en rolle, som ikke kan undværes, men da bogen er ret lang, så kunne jeg godt have ønsket, at der var skåret lidt mere ind til benet. Både for overblikkets skyld, men bestemt også for længden. Alle der er omtalt, synes jeg bliver passende beskrevet i forhold til de roller de har.

Ikke, at jeg husker det anderledes fra de forrige bøger, men denne gang hæftede jeg mig ved det – jeg synes, at kapitlerne er afsindigt lange. De er dog delt op med tre små *** – men jeg synes ikke, at det er nok. Jeg kunne ikke bare lige snuppe et kapitel mere – i stedet måtte jeg se, om det kunne være muligt at blive færdig med det, jeg var i gang med. Jeg synes, at det tog lidt af læseflowet.

Noget af overstående lyder måske lidt negativt, men det er slet ikke det generelle indtryk, som jeg fik af bogen. Skoven er velskrevet – og plottet er rigtig spændende. Historien starter nok lidt brutalt ud, men ellers synes jeg, at det er ganske få scener, som er virkelig blodige. Historien bygger mere på efterforskningen og forbrydelsens relationen til Bodenstein – end der bliver gået i detaljer med selve forbrydelsen. En af de ting vi hører om i forhold til forbrydelse og efterforskning er vildtkameraer – det er ikke første gang, jeg har læst om vildtkameraer i en krimi, men ikke desto mindre, så synes jeg, at det er tankevækkende – både i forhold til debatten om overvågning, men ikke mindst i forhold til opklaring af en sag. Jeg ved godt, at det er næsten det samme som ordinære overvågningskameraer, men vi hører bare ikke så meget om vildtkameraer.

Skoven foregår i og omkring en lille by og et ret lukket samfund, hvor alle kender alle. Det vil sige, at alle eller næsten alle er meget berørte af det der sker. Til en start synes jeg, at en del agerer som om, det ikke kommer dem ved – det ændrer sig dog undervejs. Til slut synes efterforskerne, at de burde have set/regnet ud, hvordan det hang sammen – og sådan har jeg det også. Men jeg var meget tæt på slutningen, inden jeg kunne regne ud, hvem der var gerningsmanden.

Noget af det mest gennemgående og et ret vigtigt tema i bogen er forventninger. Forældrenes forventninger til deres børn – og hvordan familien tager sig ud, når andre ser på dem. Det er i sig selv en ganske hårrejsende fortælling. Sådanne forventninger går blandt andet ud over familierelationer, sender de unge ud, hvor de får behov for hjælp, som måske ikke kan gives, fordi det ser skidt ud udadtil. Pyha.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine4 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. Snehvide skal dø
2. Den der sår vind
3. Ulven
4. De levende og de døde
5. Skoven

Forlag: People’sPress
ISBN: 978870368056
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Im Wald
Oversætter: Jacob Jonia
Sider: 548

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.