Forventning og udkomme kan være to helt forskellige ting, og det må jeg sande efter at have læst ”Skyldig i drab” af Thomas Thurah. ”12 drabsdømte om at have slået ihjel og om straf, skyld, soning og tilgivelse” – denne forside-teaser sammen med bagsidetekstens ”Hvad tænker et menneske, som har taget et andet menneskes liv […]
The post Skyldig i drab af Thomas Thurah first appeared on Bogrummet.

Forventning og udkomme kan være to helt forskellige ting, og det må jeg sande efter at have læst ”Skyldig i drab” af Thomas Thurah.

”12 drabsdømte om at have slået ihjel og om straf, skyld, soning og tilgivelse” – denne forside-teaser sammen med bagsidetekstens ”Hvad tænker et menneske, som har taget et andet menneskes liv – om sit offer, om offerets efterladte, om straffens retfærdighed og om udsigten til at sone sin skyld og finde tilgivelse?” vakte min nysgerrighed og gav mig forventninger om at lære nogle af de mennesker at kende, der har slået et andet menneske ihjel.

Forfatteren spørger indledningsvist, om vi alle kan blive drabsmænd, hvis vi kom i en situation, der er desperat og tilspidset nok, og det korte svar er JA. Så kan man omvendt spørge, om drabsmanden under andre omstændigheder IKKE havde begået drab. Og også her er svaret JA. Linien, mellem at begå et drab og ikke begå det, er hårfin, og overtræder man grænsen, kan man aldrig krydse tilbage.

Forfatteren skriver, at han gerne vil have, at alle læser bogen, eller flest muligt – eller dem, der gider. Jeg gad godt, men blev skuffet, fordi bogen var opbygget på en for mig forvirrende måde, og det blev flere steder lidt af en ørkenvandring, fordi forfatteren alt for mange steder skrev: ”det kommer jeg til om lidt”, ”det skriver jeg mere detaljeret om i bogens afsluttende kapitel” osv. Det var et stort irritationselement for mig. Faktisk følte jeg flere gange, at jeg læste en afhandling i stedet for en dokumentarisk bog.

Bogen præsenterer kort de 12 drabsmænd med slørede navne og forbrydelser, så læseren ikke kan genkende personerne og forbrydelserne fra dagspressen. Alle 12 afsoner deres straf i Herstedvester Fængsel, og forfatteren har haft mulighed for at interviewe dem i flere omgange og skrive samtalerne ned. Alle samtaler er citeret efter godkendelse fra drabsmændene. Og de er citeret så ordret, at også alle kunstpauser, fortalelser og uforståelige ord er med.

Efter en kort introduktion af drabsmændene og deres drab er bogen emneopdelt, således at interviewene springer fra person til person. Det gjorde det for mig umuligt at komme ind under huden på den enkelte drabsmand og føle hans/hendes sindsstemning. Jeg manglede drabsmandens egen stemme, det blev for meget det korrekt nedskrevne citat for mig.

Bogen fortæller, hvordan man som ny-udsprungen drabsmand oplever drabet, anholdelsen, ankomsten til fængslet, retssagen, fængslingen og det at skulle indgå i fællesskabet i fængslet. Hertil kommer drabsmandens tanker om skyld, soning og straf – alt sammen kastet op i luften, hvor noget af det også bliver hængende.

Bogen virker for faglig til, at alle / så mange som muligt skal få læst bogen – men vil sikkert kunne bruges i undervisningssammenhæng for politi, fængselspersonale, socialrådgivere o.lign.

Det centrale, jeg har fået med fra bogen er, at alle kan blive drabsmænd under de forkerte betingelser, og at drab ofte begås under uheldige omstændigheder, hvor ikke kun offeret men også drabsmanden er på det forkerte tidspunkt på det forkerte sted.

Kun 2 stjerner fra mig – mine forventninger stak skævt af i forhold til bogens disposition.

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

The post Skyldig i drab af Thomas Thurah first appeared on Bogrummet.