Henrik Nilaus (1952) har i mange år arbejdet i TDC, men i 1984 udkom hans debut ” De sa’ det ikke ku’ ske” og 1999 sagde han jobbet op for at leve af sit forfatterskab. 2001 blev han uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og har skrevet et væld af børne- og ungdomsbøger. Slip Køterne fri […]

Henrik Nilaus (1952) har i mange år arbejdet i TDC, men i 1984 udkom hans debut ” De sa’ det ikke ku’ ske” og 1999 sagde han jobbet op for at leve af sit forfatterskab. 2001 blev han uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og har skrevet et væld af børne- og ungdomsbøger.

Slip Køterne fri er sidste bog i trilogien om mobning. 2008 kom “Tokes maske”, og året efter “Det sorte vand”. De tre bøger har hver deres tilgang til emnet, “Toke” fokusere på det han er god til, i “Det sorte vand” er det undergravelse af selvtillid, der er temaet, og i “Slip køterne fri” er det had der gennemsyrer mobningen.

Kalle er bogens omdrejningspunkt. Hans storebror er sendt ud som soldat for at bekæmpe terrorister, hvilket giver en trykket stemning i familien, og samtidig flytter Johan med sine to bistre kamphunde ind ved siden af. Kalle er bange for hundene, hvilket Johan opdager med det samme, og truer ham ved at have hundene i lang snor, når han skal forbi, samtidig med at han kræver løsepenge hvis Kalle vil forbi. Kalle er i forvejen mobbeoffer, og med Johans tilflytning eskalerer det. Forældrene kan ikke hjælpe ham, de rummer kun storebroderen der er i krig, samt en sygdom der er brudt ud på gårdens besætning. Kalle finder dog støtte i klassekammeraten Liva, og så de få gange han kan Skype med sin bror.

Det er en velskrevet bog der fortæller noget om hvor galt det kan gå, når mobning får lov at udvikle sig uden der rigtigt er nogle som griber ind. Jeg kan virkelig anbefale bogen , som jeg også finder at kunne være et godt valg som klasse læsning i skolen.
Slip køterne fri indgår i forlagets Zoom serie Stærke ungdomsbøger, der er lette at læse.

Lån bogen på bibliotek.dk