Små mennesker, store drømme er en serie børnebøger om store personligheder, der hver især har opnået noget stort.
Inden jeg læste bøgerne med min dreng på 5 år, sad jeg som voksen og tænkte, at det …

Små mennesker, store drømme er en serie børnebøger om store personligheder, der hver især har opnået noget stort.

Inden jeg læste bøgerne med min dreng på 5 år, sad jeg som voksen og tænkte, at det var virkelig godt fundet på, og at det er sådan nogle bøger, som vi som voksne elsker, hvis vores børn elsker. Men jeg var samtidig i tvivl om, hvorvidt det ville fungere som højtlæsning for børn. Er det nu gjort på en måde, der fastholder børnenes opmærksomhed? Er det til at forstå?

Men alle mine tvivl er fuldstændig modbevist. Bøgerne er et stykke sublim verdenshistorie i børnehøjde, og der er sjældent noget så interessant for børn, som når noget er ”ægte”. Min dreng går meget op i om noget er ægte – ”aj, mor, er det ægte?” siger han altid. Og denne gang kunne jeg svare klart ja. For mere ægte bliver det ikke.

Vi har læst om Rosa Parks, David Bowie og Stephen Hawking, og vi læste dem alle tre i rap (et par af dem flere gange i træk på opfordring fra min lille testlæser) og netop fordi der er tale om så forskellige personligheder, gav det ekstra næring til snakken bagefter.

Snakken om, at vi alle er forskellige, men alligevel lige meget værd. At man kan opnå hvad man vil, uanset hvor man kommer fra eller hvordan man ser ud. Og at alle, selv de mennesker der opnår de mest fantastiske og utrolige ting, også oplever udfordringer og svære ting.

Det var fedt at få så god en lejlighed til at tale med min dreng om, at selvom David Bowie nogle gange klædte sig mærkeligt ud eller havde fjollet hår, så var han dygtig og vellidt. Og selvom Stephen Hawkings krop gik i stykker, så fungerede hans hoved fint og han var dygtig til mange ting og havde et godt liv.

Jeg vil anbefale disse bøger til alle. Det er god, lærerig læsning og det giver anledning til at tale om mange vigtige og store ting på en lettilgængelig måde, fordi nogen allerede har lagt et passende, men på ingen måde reducerende eller forsimplet, børnefilter på. Det er så godt fundet på. Vi skal helt sikkert læse nogle af de andre også.

En af bogbloggers andre anmeldere har også læst en af bøgerne med sin datter. Læs hvad de synes her.

Små mennesker, store drømme

Rosa Parks, Lisbeth Kaiser, illustreret af Marta Antelo, oversat af Luna Svane Rodriguez, forlaget Albert, oktober 2019, 36 sider.

David Bowie, Maria Isabel Sanchez Vegara, illustreret af Ana Albero, oversat af Luna Svane Rodriguez, forlaget Albert, oktober 2019, 24 sider.

Stephen Hawking, Maria Isabel Sanchez Vegara, illustreret af Matt Hunt, oversat af Luna Svane Rodriguez, forlaget Albert, oktober 2019, 36 sider.