Da Rune T. Kidde døde for få år siden, mistede landet en af sine mest kreative fortællere. Han efterlader sig en stor arv, og her er det især værd at fremhæve hans genfortællinger af klassiske eventyr, der findes i serien Søde Sally Sukkertop. Figuren Sally optræder i intermezzoer med bedstemor mellem eventyrerne. Idéen er at […]

Da Rune T. Kidde døde for få år siden, mistede landet en af sine mest kreative fortællere. Han efterlader sig en stor arv, og her er det især værd at fremhæve hans genfortællinger af klassiske eventyr, der findes i serien Søde Sally Sukkertop. Figuren Sally optræder i intermezzoer med bedstemor mellem eventyrerne. Idéen er at Sally ikke kan tåle at høre ordet Rødhætte, og den der overtræder reglerne bliver sprunget i luften. Stort set hver gang er det bedstemor det går ud over. Den meget simple idé bruger Kidde en håndfuld gange i hvert bind, og her beviser han omfanget af sit kreative vid, idet han konstant formår at forny sig. Andre ville nok have tærsket formlen til døde, men ikke den gale Kidde.

Blandt udvalget i dette bind finder vi en gendigtning af De tre bukke bruse, hvor trolden har en opførsel som en lettere litterær sut, der bruger nogle helt geniale bandeord. ‘Fandenfiseme’, lyder det igen og igen. Bukkene er skiftet ud med tre brødre der skal på kro for at drikke, æde og brække sig. De er derfor tæskestive, da de skal over broen, og præsterer alle at brække sig ned i hovedet på trolden.

En anden perle er Maren i Muddergrøften, hvor den kære Maren i Kiddes univers naturligvis har nogen helt vanvittige krav og ønsker.

Kællingens kat, er historien om katten Knud der ender med at æde hele verden, herunder blandt andet en trold med en tud så stor som en bæverhale og en nisse med et skæg så langt som en røvsyg søndag.

Prøv at vælge et par stykker af Kiddes æventyrlige klassikere ud til godnatlæsningen, de er så markant anderledes at børnene griner og forundres, og man selv får et afbræk fra Peter Plys og alle de andre narrehatte.

Lån bogen på biblioteket