Desværre findes Jacob Kokkedals “Som det ligger” kun som e- og lydbog. Den ville ellers pynte på reolen. Men jeg valgte lydbogen, og hyggede mig […]
Indlægget Som det ligger blev først udgivet på "B" for bog.

Desværre findes Jacob Kokkedals “Som det ligger” kun som e- og lydbog. Den ville ellers pynte på reolen. Men jeg valgte lydbogen, og hyggede mig gevaldigt med det.

Forlaget skriver:

Der hersker en hård hakkeorden på den lille limfjordsø, Mors. Allerede i en tidlig alder kæmper øens børn om positioner i voksenlivets hierarki. Og når rollerne først er fordelt, bliver man på sin plads. Ingen bryder ud af rammerne. Ingen får lov! De eneste udveje er flugtens rodløshed eller kampens sociale udstødelse.

Jørn Andersen er en mand, der har været tvunget til at tage begge veje. Så godt endda, at han som ung har været nødt til at flygte i nattens mulm og mørke.

Nogle år senere tvinger omstændighederne Jørn til at vende tilbage – som et dobbelt, nedbrudt menneske – for at opdage, at intet har ændret sig.

Jacob Kokkedal er selv opvokset på Mors. Det skinner tydeligt igennem. Kun en indfødt kan skildre egnen, menneskene og miljøet som Kokkedal gør. Sproget er sprudlende, med den der underspillede nordjyske lune humor, som jeg bare ikke kan få nok af. Der er masser af de der hyggelige “tø-hø’er”, som Niels Hausgaard kalder dem. Men gennem humoren, og de forskellige personers gøren og laden, lykkes det alligevel at fortælle en intens historie om et lille samfund i udkantsdanmark. Derude hvor lov og orden er noget man selv tager sig af. Derude hvor politiet skal bestilles flere dage i forvejen, hvis man har brug for dem, og derude hvor der er tilpas højt til himlen og tilpas langt til naboen, at der er plads til eftertanke.

Persongalleriet er fantastisk. Grotesk karrikeret, men ikke mere end man aner de virkelige personer nedenunder. For de er der jo, derude på landet: købmanden, præsten, menighedsrådsformanden, landmanden, fyldebøtten og arbejderen. Og nu også Jørgen, den hjemvendte soldat fra Fremmedlegionen, med en del lig i lasten – bogstaveligt talt. Og selv om han omgående falder tilbage i den stedlige hakkeorden, hvilket for Jørgens vedkommende vil sige nederst i hierakiet, er der alligevel plads til ham. Han accepteres, uden at blive budt velkommen med åbne arme. For Jørgen endte som en skidt knægt, og det er den knægt folk husker. I hvert fald lige indtil Jørgen får plads i kirkekoret, og velsigner menigheden med sin sang, og indtil en rockerbande fra storbyen slår sig ned og overskrider grænserne.

“Som det ligger” er en skøn bog. Jeg kan kun anbefale den. Lydbogen er oplæst med en dialekt der antyder, at indlæseren måske selv er fra egnen – eller i hvert fra et sted hvor man ikke er tvunget til at indlæse lydbøger på “sjællandsk” for at nogen gider høre den. Der er en del pudsige fejl og underlige udtaler undervejs, men det er egentlig bare et krydderi. Det behøver ikke at være så moderne. Det er okay at fejle lidt ind imellem. Og på den måde understøtter lydbogen “Som det ligger” på fornem vis.

Forfatter:
Jacob Kokkedal

Forlag:
Facet

Udgivet:
2010

Sider:
367

Kategori:
Roman, humor

Anmeldt:
27.04.2020

Af samme forfatter:

Indlægget Som det ligger blev først udgivet på "B" for bog.