Bedst som man daser i sommersolen, popper de irriterende spørgsmål op: Hvad har vi egentlig gang i? Hvorfor gør vi, som vi gør? Hvordan kommer vi videre?

Mit sprogs grænser er min verdens grænser,” har filosoffen Ludwig Wittgenstein sagt. Ordene kan betyde, at vores brug af begreber siger noget om den verden, vi lever i.

Et sådant begreb er ‘økosystem’, der er dukket op, mens den komplekse klimakrise sætter sit aftryk på vores hverdag – på samme måde hænger tingene sammen i litteraturens verden. Begrebet skubber sin lineære fætter ‘fødekæde’ i baggrunden – i hvert fald set fra mit skrivebord.

En sommerfugl basker med vingerne

Den lommefilosofiske sniksnak giver (mere) mening, når man introducerer et tredje begreb, ‘læsekultur’. Begrebet har fået fornyet aktualitet i de seneste år.

Bøgernes verden består af mere end den gammelkendte trinraket forfattere-forlag-avisanmeldelser-boghandlere med stop ved bibliotekerne – det har danske og udenlandske litteraturforskere for længst gjort opmærksom på. Ikke noget nyt hér.

Litteraturfestivaler, læseklubber, bogbloggere, lydbøger, nye og gamle forfatterskoler, nytænkning med hensyn til udgivelsesformer og -formater, nye former for markedsføring, online forfatterfællesskaber og så videre. Sammenhængene i boguniverset er komplekse. Bogbranchen må forstås bredere, end det gav mening for bare år tilbage.

Meget tyder desuden på, at læsning og skrivning mere og mere bliver en social aktivitet fremfor en strengt individuel. Denne ledetanke er interessant at forfølge – i den nærmeste fremtid har vi eksempelvis en lille artikelrække om et nyere fænomen, nemlig bogcaféer. Dem besøger vi en række af i såvel ind- som udland.

 

Efteråret: Ind bag forhænget

Spændende bøger er byggesten i boguniverset, ikke alt har samme betydning i økosystemet – begejstrede tanker om læsekultur er ligegyldige uden selve bøgerne (uanset format).

Vores sommerserie, hvor en aktør fra boguniverset hver dag har fortalt om sin sommerlæsning, ledte frem mod efteråret, bogsæsonen i bestemt ental. Vi gentager sidste års efterårsserie, hvor store og små forlag præsenterer deres efterårsudgivelser – det var spændende læsning sidste år, det bliver det også i år.

Desuden forsøger vi os snart med podcast-formatet, hvor vi interviewer en række spændende, bogaktuelle forfattere. Udover at fortælle om deres forfatterskab, tager de os ind bag forhænget i bogbranchen, sådan som den ser ud med deres øjne.

 Et bredt og varieret billede af bogbranchen, sådan ser efteråret ud på BogMarkedet!

   

Forsidefoto: iStock/Getty Images.