Den Danske Sprogkreds uddeler sine to priser til forfatterpar med 66 år imellem sig.

Torsdag den 21. september er der prisfest i Den Danske Sprogkreds (DDS). Foreningen, der blev etableret i 2017 og målrettet kæmper for at sætte fokus på det danske sprogs betydning for dansk samfund og dansk kultur, uddeler hvert år to priser, der med inspiration fra H.C. Andersen kaldes henholdsvis Svaneprisen og Ællingeprisen. Begge priser blev indstiftet i 2020 af DDS.

Svaneprisen går til en person, der har gjort en forbilledlig indsats for det danske sprog, mens Ællingeprisen går til en person, der arbejder med det danske sprog på en måde, der lover godt for fremtiden.

I år går de to priser til et ganske usædvanligt makkerpar: Den 77-årige forfatter og tidligere journalist og redaktør, Hans-Willy Bautz, og den 11-årige skoleelev Theodor William Larsen. Hans-Willy Bautz er primært kendt for sine syv kriminalromaner, hvor han tager udgangspunkt i et specielt område i Danmark og udtænker en dramatisk historie.

Da den ældre rutinerede forfatter ønskede at udvide sin målgruppe, måtte han imidlertid sande, at hans sprog blev opfattet som både småkedeligt og vanskeligt tilgængeligt af de helt unge, og da der i hans nærområde i Haslev befandt sig en dengang 9-årig dreng med stor interesse for at skrive historier, indledte de to et utraditionelt, men succesfuldt forfatterskab. I begyndelsen læste Theodor Hans-Willys tekster og brokkede sig over det sprog, han enten ikke kunne forstå eller fandt gammeldags og kedeligt, men siden begyndte han også at foreslå, hvordan handlingen kunne udvikle sig og udtænke episoder. Forfatterparrets første bog Skelettet på slottet udkom i 2021, og lige nu er de i gang med en toer.

For partnerskabet modtager de to forfattere hver sin pris. Hans-Willy Bautz modtager Svaneprisen, mens Theodor William Larsen modtager Ællingeprisen.

– Hans-Willy Bautz tildeles Svaneprisen 2023 for sit stilsikre forfatterskab og for at tage en ung forfatterspire under sine vinger og føre ham ind i litteraturens sproglige univers, lyder det i motivationen af Hans-Willy Bautz.

– Theodor William Larsen tildeles Ællingeprisen 2023 for at indgå i et samarbejde med en ældre forfatter og præge hans sprog, så det tilnærmes dagens helt unge menneskers sprog og begrebsunivers, lyder det i motivationen af Theodor William Larsen.

Svaneprisen og Ællingeprisen overrækkes torsdag den 21. september kl. 19 ved en festmiddag på Kulturstationen Kronen ved Vanløse Station. Middagen vil bestå af retter, der er nævnt i H.C. Andersens dagbøger og eventyr som f.eks. skidne æg, stegte hanekyllinger og suppe på en pølsepind. Sprogkredsens formand, fagbogsforfatteren Lise Bostrup, holder pristalen, og pianisten Rasmus Hjarvard Raaschou spiller sange fra Sprogkredsens sangbog, Sange om det danske sprog (2018).

Den Danske Sprogkreds’ priser er tidligere gået til Bjarne Hastrup, Anne Marie Helger, Martin Kristiansen, Justin Markussen-Brown, Jens Raahauge, Christa Pålsson og Thomas Klemann.

Foto: Theodors mor, Christina Larsen.