Nu er det fem måneder siden, at vi overtog BogMarkedet og inden vi lægger os i poolen så skal I have en status, en varsling om agurketid – og en stor tak.

Vi blev overvældet af opmærksomhed, da nyheden om overtagelsen ramte pressen tilbage i et nedlukket Danmark. Vi havde nok forventet enkelte notifikationer på telefonen, men med alle de tilkendegivelser vi fik og har fået siden da, er vi kun blevet bekræftede i, at det var det rigtige valg vi tog. Tusind tak for det.

Fem måneder alligevel! Tiden flyver og vi har været vidt omkring. Corona har som hos så mange andre steder fyldt en hel del. Vi lavede selv serien ”Om bogen i en Corona-tid”, og det blev en serie, der udviklede sig, da vi fik rigtig mange henvendelser fra hele folk i hele branchen, der gerne ville fortælle om deres erfaringer med den svære tid. Fra forfatteren, der selv kørte ud med sine bøger til læserne, til biblioteker der lavede poser med bøger til læsetrængende børn og også forfattere, hvor Coronaen ramte hårdt.

Gode nyheder for branchen har der dog også været flere af i løbet af foråret og mange aktører i bogbranchen har kunnet fremvise flotte regnskaber. Derudover er læselyst fortsat på dagsordenen både i og uden for branchen. Læselysten er utroligt vigtig ligesom alle de undersøgelser og initiativer, der vil fremme den. Vi vil fortsat have fokus på emnet og bringe artikler og undersøgelser fra hele branchen, for det kan ikke understreges nok, at læselysten er afgørende for vores alles fremtid.

Debatten om ”Anmeldereksemplaret” var også vigtig. En sag der blev diskuteret alle vegne også i BogMarkedet, og som også blev behandlet i Folketinget. Indtil videre har det medført en tilretning i vejledningen hos SKAT, som dog ikke helt fratager anmeldere fra udgifter i forbindelse med deres indsats.

Hvis man skal sige noget godt om coronakrisen, så er det vel at bogen som medie er blevet mere populær. Danskernes har læst og lyttet til langt flere bøger under krisen og nu, hvor lyset for enden af coronatunnellen bliver stærkere, handler det på mange måder om, at vi som branche fastholder og udnytter det vigtige momentum til at bringe bogen og læsningen ind i nye og bedre tider. Det kræver en indsats fra os alle og på BogMarkedet er vi mere end indstillet på at løfte vores del af ansvaret. Derfor håber vi også, at I, vores vigtige læsere, bidragsydere, abonnenter og SoMe-følgere af dette gamle medie, fortsat vil huske os, når I vil orientere jer i branchen og når den gode historie skal ud. Vi har brug for fællesskabet i branchen for at kunne forblive stærke.

Bogbranchen er på mange måder et knudepunkt. På den ene side er den en del af detailbranchen, hvor det handler om at sælge et produkt. På den anden side repræsenterer branchen også kultur, formidling og eksistentielt hjerteblod for forfattere og læsere. Derimellem ligger alle de vigtige led og kæder, af forlag, trykkerier, distributører osv. som tilsammen støtter branchens fine formål – at bringe læser og bog sammen. For os er det denne vilde kombination af kultur og detail, som gør, at vi i al beskedenhed arbejder i den mest spændende branche – overhovedet! Det er vi stolte af, og med stolte hænder og hoveder skal  de næste kapitler af BogMarkedets historie skrives.

I kan godt glæde jer, for vi har gode ting oppe i BogMarkedsærmet, som vi fortæller om på den anden side af sommeren!

Indtil da står den her på redaktionen på agurketid. Det betyder, at der fortsat vil komme et dagligt nyhedsbrev, men at der bliver lidt længere imellem artiklerne. I hører naturligvis fra os, hvis der opstår noget afgørende nyt, og vi opfordrer jer også til, at sende sommerhilsner til BogMarkedet, fra den ganske (ud)land. Læseoplevelser, boghandlerbesøg i Split eller noget helt tredje med bogen som omdrejningspounkt.

Nu er der kun tilbage, at ønske jer alle en fantastisk sommer og sige tak fordi I har været med til at gøre vores første tid på Bogmarkedet temmelig fantastisk. TAK!

VH/Kristian og Jesper