Steen Langstrup har flere værker bag sig, og i år udgiver han så sin nyeste bog Frygt Fabrik Fælde. Bind et og to udgives samtidigt til november, men indtil da udgives kapitlerne hver fredag som …
Steen Langstrup har flere værker bag sig, og i år udgiver han så sin nyeste bog Frygt Fabrik Fælde. Bind et og to udgives samtidigt til november, men indtil da udgives kapitlerne hver fredag som en lydbogsserie.
Bogen følger to handlingsforløb. Det ene følger nutiden, hvor syv mennesker beslutter sig for at udforske en nedlagt fabrik, der synes at ligge både glemt og uberørt hen i det indre København, og den anden bevæger sig i forskellige tidsperioder i årene 1917, 1920, 1944 og 1958, hvor vi følger Theodor Wilchen-Harbroe og hans to børn. Det er her de overnaturlige elementer bliver grundlagt og knytter sig til grunden. Theodor har altid haft en fetich for det okkulte, dog uden rigtigt at tro på det, men det står til at ændre sig, da han finder noget uventet begravet under familiens villa. Gruppen af urban explorers og fotoholdet kommer snart til at fortryde, at de valgte at udforske fabrikkens gemte områder.
Dialogen er glidende og naturlig med enkelte undtagelser. Og det virker også troværdigt, når fortællingen rykkes tilbage i tiden, hvor både sproget og de sociale normer synes tidssvarende. Læsetempoet er hurtigt. Mit første indtryk var faktisk, at det gik lidt for hurtigt; men plottet kommer efter det, og vi er hurtigt introduceret for de forskellige tidslinjer. Det hurtige skifte i scener og point-of-view bygger langsomt en stemning op, hvor man bliver trukket ind i et gætværk om, hvad der nu engang er foregået på den fabrik.
Bogen forsøger at sætte sig ind i hovederne på karaktererne og at få os læsere til at forstå psykologien. Og det fungerer faktisk. Jeg kan godt se, hvordan nogle har kunnet sammenligne Steen Langstrup med Stephen King. King er mester i det langtrukne og spændingsopbyggende spil. Han formår at komme helt ind i hoved og sjæl på sine karakterer. Og begge dele er noget af det samme, vi ser her i Frygt Fabrik Fælde.
Det er en skam med de småfejl og lidt spøjse formuleringer, der er sluppet gennem korrekturlæsningen. Det er ikke, fordi det er overvældende, men det hænder et par gange mere, end man kunne håbe på. At der er brugt for meget fokus på at dekorere bogens sider, kan man se igennem fingre med.
Så hvis man kan lide Stephen King, kan man roligt kaste sig over Frygt Fabrik Fælde.
Steen Langstrup: Frygt Fabrik Fælde, bind 1 + 2, 2018, Forlaget 2 Feet Entertainment, 239 + 278 sider, November 2018.