Anmeldelse på baggrund af anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Muusmann.
”Verdens bedste hotdogs” er titlen på Steen Larsens lækre værk om en af danskernes foretrukne former for fastfood. Ja, vi kan vel nærmest kalde det for fastfood, …

Anmeldelse på baggrund af anmeldereksemplar modtaget fra forlaget Muusmann.

”Verdens bedste hotdogs” er titlen på Steen Larsens lækre værk om en af danskernes foretrukne former for fastfood. Ja, vi kan vel nærmest kalde det for fastfood, før vi for alvor blev introduceret for begrebet.

Men det er også et meget arrogant synspunkt. Det svarer vel lidt til at udgive noget musik og kalde det verdens bedste musik. Med titler som denne signalerer du, at du ved, hvad du taler om. Men du taler også lidt ned til folk. Det er faren.

Så! Det var stort set det eneste problematiske, jeg har at sige om denne bog. Nu til alt det positive.

Ifølge bogens hjemmeside er Steen Larsen kemi- og læreruddannet og underviser i madkundskab i folkeskolen og på aftenskoler. Det burde have givet ham alle muligheder af for at afprøve sine hotdog-egenskaber direkte hos ’brugerne’. Og så har han jo skriveerfaring. Han har tidligere udgivet ”Pølsebogen”, ”Rent vegetarisk”, ”Gå hjem og wok”, ”Lev stærkt”, Eksotisk mad”, ”Mad med krudt i”, ”Kom i kog” og ”Kogebog for grønne kødspisere”. Titlerne alene fortæller mig, at Steen er en mand med fingeren på pulsen.

Min første tanke var, at der ikke er meget fodboldstadion over disse hotdogs. Og det er også delvist rigtigt. Men det kunne der altså godt være. Ikke alene får du faktisk den ganske klassiske hotdog præsenteret i en lækker hjemmelavet udgave; du får en række meget interessante alternativer, hvoraf flere af dem sagtens kunne vinde en plads på hylden over udvalget på de danske fodboldstadions og i pølsevognene rundt omkring.

Jeg vil ikke i detaljer gå ind i de enkelte opskrifter. Dem må du selv udforske. Men lad mig flæng nævne nogle af dem, jeg selv kommer til at prøve at lave:
• Chilensk completo
• Berlin
• Nordisk
• Rom
• Nordafrikansk hummusdog
Der er også flere af dem, jeg ved jeg ved, jeg ikke kommer til at prøve. Men det er alt sammen en individuel beslutning ud fra individuel smag.

Der er fotos af alle de forskellige hotdogs, og det giver faktisk voldsom inspiration til at afprøve lidt flere af opskrifterne. Der er også billeder af og opskrifter på al tilbehøret samt udførlige beskrivelser af, hvordan du selv – hvis du skulle have lyst til at kaste dig ud i det – kan lave dine egne pølser helt fra bunden. Set ud fra det synspunkt er denne bog ren luksus. Og jeg har allerede selv lavet min helt egen ketchup fra bunden – med stor succes. Så er du til nem tomatketchup, havtorn-hybenketchup eller stærk chipotleketchup? Hvad med den klassiske remoulade, løvstikkerremoulade eller Alabama hot-remoulade? Eller er du mere til den originale mayonnaise, wasabimayonnaise eller sort mayonnaise? Og hvad med sennep? Den klassiske, grov enebærsennep eller figensennep? Peberfrugtrelish, rødløgsrelish eller mangorelish? Tomatsalsa, eksotisk guacamolesalsa eller blow-your-head-off salsa? Pesto? Salat? Coleslaw? Puré? Hummus? Kål? Creme? Og diverse forskellige former for drys og pynt. Du finder opskrifter på alt dette og meget, meget mere – helt fra bunden. Du får endda opskrifter på flere slags hotdogbrød samt lækre pommes fritter.

Nej, du får måske ikke verdens bedste hotdogs med denne bog. Måske gør du. Men det er ganske sikkert, at med mindre du altid selv har lavet alle ingredienserne til din hotdog fra bunden, så får du her nogle meget spændende bud på let og hurtigt fastfood, der smager noget bedre, end det du kender fra fodboldstadions – og pølsevognene.

Skaf denne bog – ikke fordi du nødvendigvis vil lave en masse spændende hotdogs, men fordi du her får lækre og gode opskrifter på et udvalg af de grundelementer, vi ofte bruger i forbindelse med almindelig madlavning – heriblandt mayonnaise, remoulade, ketchup og sennep.

Og køb bogen for at blive inspireret. For det gør den. Og jeg er allerede gået i gang.

Steen Larsen, Verdens bedste hotdogs, Muusmann forlag, 2017, 176 sider