“Når det kommer til stykket / er livet vist – trods alt – smukt.”
Jeg er fuldstændig vild med Sten Kaaløs seneste digtsamling “Okay”, som rammer det moderne menneskes vilkår, følelser og tilstande lige på kornet. …

“Når det kommer til stykket / er livet vist – trods alt – smukt.”

Jeg er fuldstændig vild med Sten Kaaløs seneste digtsamling “Okay”, som rammer det moderne menneskes vilkår, følelser og tilstande lige på kornet. Med en forunderlig lethed, masser af lune og finurlig humor skildres dagligdagen og det menneskelige væsen med stor ømhed og livsbekræftende indsigt.

Hvis man kan tillade sig at sammeligne Kaalø med nogen anden digter, så er det Benny Andersen, som også med ganske få linjer kunne fremkalde en mesterlig poetisk hverdagshumor, der aldrig blev banal.

Kaalø har det der helt særlige og kærlige glimt i øjet, når hans empatiske og poetiske pen beskriver den menneskelige natur og vores hverdag. Man genkender både sig selv og andre undervejs, og derfor fremstår digtsamlingen forfriskende nærværende, og man nyder hver en linje. Ordspillene, legen med sproget og de skæve synsvinkler får os både til at tænke og trække på smilebåndet.

“Mennesker og biler/ byens lys i mørket/ hastigt går det/ unge ansigter og gamle/ nogle står på skøjter/ andre står på hovedet/ de fleste står på deres ret.”

Selvom Kaalø anvender et helt enkelt og dagligdags sprog bliver det aldrig banalt. Dertil har Kaalø alt for stor poetisk tæft, som er tilsat et kontinuerligt sanseligt strejf og en livgivende optimisme. Man kan næsten føle en blid hånd ae sig på kinden med en forunderlig poetisk berøring, når man læser digtene. Og hold da op, hvor er det dog behageligt!

I det lange digt “Livet er vist smukt” opstiller forfatteren en række modsætninger, hvor han berører både livets smukke og mindre smukke sider. Han slutter digtet med et tilbageblik på, hvordan en ungdomsforelskelse er, og det fører til den postive og optimistiske konklusion, at livet er smukt, selvom der eksisterer ondskab, død og elendighed.

Med andre ord: “Okay” er ikke bare okay. Den er fremrangende.

Sten Kaalø er både forfatter, skuespiller og præst. Han har modtaget flere priser. “Okay” udkommer i anledningen af Kaaløs 75-års fødselsdag.

Sten Kaalø: Okay, Vandkunsten, 12. august 2020, 96 sider.