Hvilke hemmeligheder gemmer der sig på byen Ødemarks fjorten gårde, hvor beboerne næres af sladder og gammelt nag? Hvilke hemmeligheder er det, der skaber så meget mistro, had og holder dem fanget uden mulighed for …

Hvilke hemmeligheder gemmer der sig på byen Ødemarks fjorten gårde, hvor beboerne næres af sladder og gammelt nag? Hvilke hemmeligheder er det, der skaber så meget mistro, had og holder dem fanget uden mulighed for at slippe væk? Og hvor meget kan én mand ødelægge for sin familie og sine omgivelser?

I det allernordligste Sverige i en lille by kaldet Ødemark på en afsides faldefærdig gård i skoven bor Liv med sin gamle sære far, Vidar, og sin teenagesøn, Simon. De har levet under trange kår hele Livs opvækst, og selvom der går rygter om, at Vidar er i besiddelse af en stor formue, mærker hans datter og barnebarn ikke noget til det. Liv arbejder på den nærliggende benzintank og venter kun på, at Vidar engang dør, så hende og Simon kan pakke sammen og rejse væk derfra.

Folk i byen undrer sig over, hvorfor Liv stadig bor hjemme, og der bliver hvisket bag hendes ryg om den lille familie, og hvem der mon er Simons far. Er han resultatet af et incestuøst forhold mellem far og datter? Vidar har skabt sig en del fjender blandt byens beboere, og det er ikke få, der føler, at Vidar har skabt sig sin formue på bekostning af dem. Der går heller ikke så få historier om, hvor let det ville være at skaffe sig adgang til formuen, nu hvor Vidar er en skrantende gammel mand.

Jeg har desværre ikke læst Stina Jacksons gennembrud fra sidste år; Sommermørke, men jeg må sige, at niveaet i Ødemark er vanvittigt højt. Historien veksler mellem den unge Liv i 1998 og den nuværende Liv, og det gør, at familiens hemmelighed langsomt bliver afsløret, i takt med at historien folder sig ud. Det er en dyster fortælling, og man kan mærke kulden og vinden ruske i træerne, mens mørket vælter ind over byen og langsomt kvæler befolkningen i mistro og had.

Stina Jackson: Ødemark, Lindhardt og Ringhof, 320 sider, Oversat af Charlotte A. E. Glahn, Udkom 1. september 2020