Katalog over katastrofer udkom i maj og er netop nomineret til DR Romanprisen 2021 og det forstår jeg godt!
Var du vild med Harpiks af Ane Riel? Så må du ikke gå glip af denne fremragende …

Katalog over katastrofer udkom i maj og er netop nomineret til DR Romanprisen 2021 og det forstår jeg godt!

Var du vild med Harpiks af Ane Riel? Så må du ikke gå glip af denne fremragende roman, der har samme grundstemning som Harpiks, og som kredser om de samme temaer som opvækst, forældre der anskuer livet på en anden måde end flertallet og børn, der vokser op ved siden af virkeligheden.

Vi følger Helle, der vokser op hos sin far i Nordsjælland i 80´erne. Moren er stewardesse og hende ser Helle af og til i weekender og ferier. Livet hos mor og livet hos far er to vidt forskellige liv! Hos mor må man gerne spise slik, det er helt og aldeles no go hos far at fylde sig med den slags. Der er i det hele taget langt flere regler hos far end hos mor. Og det hænger selvfølgelig sammen med alle de trusler, der lurer lige om hjørnet: atomudslip, togulykker, brande, kold krig for blot at nævne nogle af de trusler Helles far forbereder hende på.

Faktisk har Helles far udarbejdet et helt katalog over mulige katastrofer og nøje beskrevet, hvordan man skal forholde sig, når katastrofen indtræffer. For at være på forkant og for at sikre overlevelse ved en katastrofe, (det kunne for eksempel være et radioaktivt udslip fra Barsebäck) starter de dagen med fysisk træning, Helle lærer at navigere efter kompas, lærer at fange fisk, passe høns og en masse andet nyttigt.

Man er ikke i tvivl om at Helles far elsker hende. Men det tager i den grad overhånd. Det er helt grotesk, hvad han kræver af hende. Det er en benhård opdragelse, hun udsættes for. Det er vældig interessant læsning og i stor kontrast til nutidens omdiskuterede curling-opdragelse.

Helle klædes på til katastrofer. Men bliver hun klædt på til livet i hverdagen? I den verden hendes klassekammerater er?

Jeg nærmest slugte romanen. Der er så mange scener, der er virkelig godt fundet på. Og så føler man med Helle, man tror på historien trods det groteske. Og så er romanen velskrevet og helt grundlæggende vældig spændende. Og nå ja, den satte min egen forælderevne og børneopdragelse under lup og det er jo slet ikke så skidt.

Stine Askov er født i 1976 og uddannet pædagog. Hun debuterede med romanen Bid i 2012, som var nomineret til Bogforums debutantpris. I 2014 fulgte romanen Kaninens år og i 2017 udkom Bjørneklo. Jeg har læst og anmeldt (klik på titlerne) alle romanerne med fornøjelse, og er også denne gang meget begejstet!

Stine Askov, Katalog over katastrofer, Gyldendal, Maj 2020, 302 sider.