Ind imellem er der ting i livet der får os til at standse op. Det er oftest ting vi ikke havde regnet med ville komme vores vej. De ting der for kortere eller længere tid bryder den daglige trummerum. Livets små vejbump, kan man vel kalde det. Da jeg først fik “Stop ved blink” i […]

Ind imellem er der ting i livet der får os til at standse op. Det er oftest ting vi ikke havde regnet med ville komme vores vej. De ting der for kortere eller længere tid bryder den daglige trummerum. Livets små vejbump, kan man vel kalde det.

Da jeg først fik “Stop ved blink” i hånden, tænkte jeg to ting. Jeg tænkte at forsiden var virkelig kedelig, og jeg tænkte på Jørgen Clevins børnebøger om strudsen Rasmus. Clevin brugte samme grønne farve, og simple tegnestil. Alene vurderet ud fra forsiden, havde jeg ikke de helt store forventninger til Claus Schjødts novellesamling “Stop ved blink”. Men som så ofte før, må jeg blankt erkende, at skinnet bedrager. Schjødt har begået en skøn samling noveller, med det til fælles at hovedpersonerne på en eller anden måde bremses i hverdagen. Disse små opbremsninger tvinger dem til at overveje nogle ting i livet, eller bare livet generelt, og for nogle af dem – måske dem alle sammen – bliver hændelsen det punkt der i større eller mindre grad, drejede livet i en anden retning.

Claus Schjødt er uddannet journalist, og ofte har jeg oplevet at journalister er gode til at formidle fakta, men halter lidt på fiktionssiden. Sådan er det ikke med Schjødt. Han skriver fremragende, og selvom der er tale om korte tekster, formår han at få sine hovedpersoner til at fremstå ægte og troværdige gennem deres handlinger og dialog. Schjødt fortæller mig ikke hvad folk tror og tænker, han viser mig det. Derfor tror jeg på dem, og derfor kan jeg forholde mig til dem. De er både søde, hyggelige, irriterende og ondskabsfulde, sådan som vi alle sammen er i større eller mindre grad. Selv om nogle af situationerne er lidt “langt ude”, køber jeg den alligevel, fordi jeg kan spejle mig i personerne, og fordi det jo rent faktisk kunne have været mig.

Hele vejen igennem, flyder teksten let og ubesværet hen over bogens sider. Sproget er hverdagsagtigt, hvilket er meget positivt ment, men indeholder også små finurligheder der får læseoplevelsen til at hæve sig et pænt stykke over det jævne. Schjødt skriver godt. Så kort kan det siges, og jeg håber ikke at hans debut, “Stop ved blink”, bliver det sidste vi kommer til at høre fra ham.

Forfatter:
Claus Schjødt

Forlag:
Alliken

Udgivet:
2016

Sider:
174

Kategori:
Noveller

Af samme forfatter