Stormvarsel af Maria Adolfsson er 2. del af krimiserien, Doggerland. Bogen udkom d. 16.09.2020. Serien foregår på den fiktive øgruppe Doggerland og har kriminalassistent Karen Eiken Hornby som hovedperson. 1. del af serien hedder Fejltrin, den udkom d. 20.02.2020. Fra forlagets beskrivelse: “En mand findes død ved juletid på Doggerlands nordligste ø. Kriminalinspektør Karen Eiken… Læs mere Stormvarsel af Maria Adolfsson

Stormvarsel af Maria Adolfsson er 2. del af krimiserien, Doggerland. Bogen udkom d. 16.09.2020. Serien foregår på den fiktive øgruppe Doggerland og har kriminalassistent Karen Eiken Hornby som hovedperson. 1. del af serien hedder Fejltrin, den udkom d. 20.02.2020.

Fra forlagets beskrivelse:

“En mand findes død ved juletid på Doggerlands nordligste ø. Kriminalinspektør Karen Eiken Hornby kaster sig hovedkulds ud i opklaringsarbejdet, lettet over at slippe for at fejre jul i familiens skød.

Da endnu et mord finder sted, peger sporene på et lokalt whiskydestilleri. Karen er dog mest bekymret for, om nogle slægtninge med et noget lemfældigt forhold til loven er indblandet i sagen – og endnu en gang må hun gå balancegang mellem sit privatliv og rollen som kriminalinspektør.”

Dette er snuppet fra min anmeldelse af Fejltrin: “Doggerland er som skrevet en fiktiv ø-gruppe. Den ligger i Nordsøen mellem Danmark og Storbritannien. Måske der er nogle enkelte, som synes at navnet, Doggerland lyder bekendt? På National Geographics hjemmeside kan man læse om det Doggerland man kendte for ca. 9000 år siden. Jeg havde aldrig selv hørt om Doggerland før, og det er heller ikke umiddelbart relevant for historien – jeg synes bare, at det er lidt spændende.”

Billede af: Fejltrin og Stormvarsel af Maria AdolfssonFejltrin og Stormvarsel af Maria Adolfsson

I modsætning til den første bog, så foregår Stormvarsel hovedsageligt på Doggerlands nordligste ø, Noorö. Omdrejningspunktet er et whiskydestilleri, som ligger så langt mod nord på Doggerland, som vi kan komme. Noget af det, som jeg synes allerbedst om i Maria Adolfssons bøger fra Doggerland er miljøbeskrivelserne. Stemningen i Stormvarsel er mørk og dyster, og beskrivelserne af naturen og husene er med til at forstærke dette. Uanset, hvor gode beskrivelserne er, så kunne jeg virkelig godt have tænkt mig et kort over Doggerland i bogen, som supplement til skildringer. Men uanset, så er jeg virkelig vild med beskrivelserne fra Doggerland – selvom det er et fiktiv sted, så har jeg absolut ingen problemer med at se stederne for mig – mærke vinden og føle stemningen, Doggerland virker på ingen måde fiktiv for mig.

På Noorö er det som om tiden har været gået lidt i stå, og folkene her er mere “traditionelle” og indspiste end på det sydlige Doggerland, og kender man ikke til, hvordan tingene hænger sammen, så kan det være svært at begå sig. Men så er det jo heldigt, at Karen har slægtninge her. Karens historie/baggrund kan godt virke lidt kompleks – og for at kunne forstå og følge med, så vil jeg anbefale, at man læser Fejltrin før denne. Jeg synes generelt godt om Karen, hun virker til at ville alle det bedste, og er samtidig god til sit job. Jobbet kommer nogle gange til at fylde så meget, at vennerne kommer i anden række.  Det er interessant at høre om hendes liv, arbejde og venner. Stormvarsel har et bredt persongalleri – og jeg synes, at vi bliver introduceret for rigtig mange forskellige karakterer, som det kan være lidt svært at holde styr på, derfor er det rart at kende til enkelte i forvejen. Personerne er dog fint beskrevet i forhold til deres forskellige “roller”.

Stormvarsel er velskrevet i et lettilgængeligt sprog. Plottet er spændende – jeg synes dog, at handlingen var lidt for lang tid om at tage rigtig  fat, så jeg var faktisk tæt på at lægge bogen fra mig. Det er jeg nu glad for, at jeg ikke gjorde, da handlingen især i den sidste halvdel tager fart  på, og på nogle punkter bliver den ganske uhyggelig.

Udover den del af plottet, der foregår på Noorö, så hører vi også om Karens veninde Aylin, som lever i et ægteskab fyldt med vold. Selvom denne del i sig selv er sørgelig, så den samtidig både relevant og vedkommende. Selve krimiplottet og delen om hustruvold, synes jeg, er de vigtigste emner – men plottet er også opbygget, som der bliver inddraget emner som venskaber, familierelationer, kolleger/chefer, bandekriminalitet og faktisk synes jeg også, det er et emne, når vi hører om forskellen på livet i nord og syd. På nogle punkter, så synes jeg, at der bliver gabt over for meget – både hvad angår emner og personer – jeg kunne godt ønske, at historien havde stået mere skarpt.

Det lyder måske mest negativt, og da jeg begyndte at læse Stormvarsel tænkte jeg, at jeg vist blev nødt til at droppe at læse bogen færdigt, men efter endt læsning, så kan jeg godt se, at jeg nu bliver nødt til at læse mere om Karen, Aylin med flere. Og så er det jo heldigt, at den næste bog i serien, Mellem djævelen og havet udkommer om en måneds tid.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget People’s
ISBN: 9788770361385
Originaltitel: Stormvarning
Oversætter: Marie Y. Karlsen og Line Zahll
Udgave: 1. udg. 16.09.2020
Sider: 439

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.