Styrken er en eliteenhed inden for New Yorks politi. ’Da Force’, som de stolt kalder sig. Med ret og pligt til at sætte mordere, voldsmænd, voldtægtsforbrydere, pushere og bagmænd bag tremmer. Filosofien er, at kun korpsets hårdeste hunde med vidtstrakte beføjelser kan hamle op med de brutale kriminelle. I princippet en god idé. Men det […]

Styrken er en eliteenhed inden for New Yorks politi. ’Da Force’, som de stolt kalder sig. Med ret og pligt til at sætte mordere, voldsmænd, voldtægtsforbrydere, pushere og bagmænd bag tremmer. Filosofien er, at kun korpsets hårdeste hunde med vidtstrakte beføjelser kan hamle op med de brutale kriminelle.

I princippet en god idé. Men det kræver selvklart, at Styrkens betjente selv er moralsk uangribelige. Ellers bliver deres magtmonopol et tveægget sværd, som skader byens hårdt prøvede borgere mere, end det gavner.

Denny Malone, Styrkens barske anfører, og hans håndgangne mænd, Russo, Monty og Billy O er bevæbnede til tænderne, når de krydser rundt i Det Rådne Æbles gader og rydder op i den betændte underverden. Forbrydere, der ikke makker ret, får ansigterne grundigt ommøbleret eller et anfald af akut blyforgiftning.

Styrkens brutalitet og tvivlsomme metoder accepteres af deres overordnede og bystyret, så længe det kun er slynglerne, det går ud over – og så længe det ikke havner på forsiderne. Moral er fint, PR er vigtigere.

Længe går det godt, men så finder vi ud af, at Malone og hans mænd selv er beskidte. Det starter med små tjenester for Cimino-familien, tykke kuverter fra forsvarsadvokater, som strisserne henviser de anholdte til, tyverier fra gerningssteder (forsikringsselskaberne betaler jo) – men det udarter. Vold, mord og narkosalg – for hvorfor er det altid advokaterne og the bad guys, der skal score hele kassen?

Først da det er for sent, indser Malone, at han ikke er et hår bedre end de forbrydere, han er sat til at bekæmpe. Bag ham brænder alle broer. Mafiaen er efter ham, banderne, cheferne, FBI, you name it. Både konen og elskerinden hader ham, kollegerne begynder at blive mistænksomme…

Don Winslow har skrevet en uhyggeligt realistisk og saftig politiroman fra nutidens USA; så kynisk og voldelig, at man næsten ønsker sig tilbage til de dårlige gamle dage, hvor der selv blandt de mest hårdkogte gangstere herskede en eller anden form for moral.

Hos Winslow er alle involverede nogle pengegriske, magtliderlige, løgnagtige dumme svin. Alt handler om, at det skal se pænt og politisk korrekt ud på facaden, mens man er fløjtende ligeglade med råddenskaben inde bag det blankpolerede ydre.

Indrømmet, Winslows dystre billede af USA i dag er vel ikke så meget værre, end vi i vores stille sind går og forestiller os. Det er bare uendeligt meget mere detaljeret og velbegrundet

”Styrken” er en voldsomt underholdende øjenåbner – og temmelig nedslående.

 

Lån bogen på bibliotek.dk