Ludvig er 14 år og bor alene med sin mor. Største problem: Hun drikker snaps. Lidt mindre: Klassekammeraterne ved det. Noget mindre: Har kun én ven. Meget mindre: Har ingen muskler. Uden for kategori: Er forelsket. Så kort præsenteres “Syg i hodet”, der af forfatteren Finn Wilkens kaldes “en drengebog, som også er for voksne”. […]

Ludvig er 14 år og bor alene med sin mor.
Største problem: Hun drikker snaps.
Lidt mindre: Klassekammeraterne ved det.
Noget mindre: Har kun én ven.
Meget mindre: Har ingen muskler.
Uden for kategori: Er forelsket.

Så kort præsenteres “Syg i hodet”, der af forfatteren Finn Wilkens kaldes “en drengebog, som også er for voksne”.

Da Ludvigs kammerater finder ud af at hans mor drikker, begynder de at mobbe ham. Men Ludvig er sej, og han gør noget ved sagen. Han begynder at træne så han kan få store muskler. Dem bruger han ganske få gange til at sætte sig i respekt, og så hjælper det ligesom lidt på det med mobberiet. Det er værre med hans mors drikkeri. Det kan han ikke rigtig gøre noget ved. Ikke umiddelbart i hvert fald, men ad forskellige omveje lykkes det alligevel at få moren til at indse problemet, og at love at ville gøre noget ved det. Der er bare det ved alkoholikere, at de er flinke til at love alt muligt. Det kniber mere når de skal til at holde det.

At der findes mange Ludvig’er derude, er der desværre ikke nogen grund til at tvivle på. Små og store børn, der skal være forældre for deres forældre. Børn der skal sørge for at hjemmet hænger nogenlunde sammen, at der bliver købt ind, lavet mad og gjort rent. Børn der er voksne længe før de skulle være det. Med “Syg i hodet” tager Finn Wilkens fat på et meget vigtigt emne. Bogen lægger ikke fingre imellem, men formår alligevel at være sjov og underholdende midt i alvoren. Jeg er ikke alkoholiker, og mine forældre var heller ikke, så jeg har ingen erfaring at trække på. Alligevel forestiller jeg mig, at virkelighedens Ludvig’er kan have glæde og gavn af at læse bogen. Jeg tror at den kan give nyt mod, og fortælle at de ikke er alene, at der er mange som dem – og ikke mindst, at der er hjælp at få.

Ludvig fungerer godt som den lidt for voksne 14-årige han er, og de øvrige karakterer er i det store og hele ganske troværdige. Sproget er let og ukompliceret, og historien tilsættes både drama og romantik, uden at fokus på noget tidspunkt fjernes fra problemet med den alkoholiserede mor og Ludvigs forhold til hende.

Tak til Finn Wilkens for nogle hyggelige, sjove og meget lærerige timer sammen med Ludvig og hans mor. For en udenforstående gav bogen stof til eftertanke.

(læst som e-bog)

Forfatter:
Finn Wilkens

Forlag:
Saxo

Udgivet:
2015

Sider:
145

Kategori:
Ungdomsbog

Af samme forfatter