Nogle dage starter tv-transmissionerne fra Tour de France langt oppe ad eftermiddagen. Og nogle få dage holder rytterne sågar helt fri og kører ikke løb. Men fortvivl ikke. Bogblogger.dk bringer her en liste over bøger, …

Nogle dage starter tv-transmissionerne fra Tour de France langt oppe ad eftermiddagen. Og nogle få dage holder rytterne sågar helt fri og kører ikke løb. Men fortvivl ikke. Bogblogger.dk bringer her en liste over bøger, som du kan læse i pauserne mellem transmissionerne.

Joakim Jakobsen: Le Tour
Den danske bibel om Tour de France. Detaljeret og velskrevet gennemgår Joakim Jakobsen touren år for år med fyldige beskrivelser af løbets udvikling i det pågældende år, resultatlister, anekdoter og meget andet. Et sand overflødighedshorn, som klæder en rigtig godt på til at forstå tourens historie og læse om de helt store ryttere og de helt store bedrifter. Man kan læse den fra ende til anden, eller vælge at slå ned på spændende perioder. For eksempel Eddy Merckx’ storhedstid i 1970’erne eller opgøret mellem Greg Lemond og Laurent Fignon i 1990.
Læs anmeldelse her.

Jørgen Leth: Den gule trøje i de høje bjerge
Digteren, filmmanden og cykelsportselskeren Jørgen Leth skrev i 1995 denne perle af en personlig beretning om sine indtil da 25 år med Tour de France. Jørgen Leth fortæller os hvordan han oplevede alle de store ryttere og de store bedrifter i 1970’erne og 1980’erne, samt hvordan hans fascination for cykelsport startede. Ja, og så får vi selvfølgelig også historien om de to gange Jørgen mødte/så Fausto Coppi.
Læs anmeldelse her.

William Fotheringham: Fallen Angel
Netop Fausto Coppi kan man læse meget mere om i denne biografi af den sublime engelske cykelsportsjournalist William Fotheringham. Den italienske campionissimo var i mine, Jørgen Leths og mange andres øjne verdens bedste cykelrytter. Han vandt kun touren to gange, men gjorde det på overbevisende facon og kørte i det hele taget i en klasse for sig. Coppi blev et symbol på Italiens genrejsning efter Anden Verdenskrig.
Læs anmeldelse her.

William Fotheringham: Merckx
Fotheringham er også forfatteren til biografien om en anden af de allerstørste cykelryttere gennem historien. Den største målt på sejre. Det er naturligvis den belgiske ”kannibal” Eddy Merckx, der vandt alt hvad der var at vinde. Cykelsportens svar på Muhammad Ali.
Læs anmeldelse her.

Paul Fournel: Anquetil – helt alene
Tour de France er historien om helte og skurke. De store folkelige helte og så de helte, som kun ganske få begejstres over. Selvom de udfører store bedrifter. En af den slags helte var den franske cykelrytter Jacques Anquetil. Han vandt Tour de France fem gange, men blev aldrig rigtig elsket af publikum og offentligheden. Paul Fournel forklarer i denne lille juvel – der blev udgivet i 2012 og kom på dansk i år – hvorfor han altid har været stor beundrer af Anquetil.
Læs anmeldelse her.

Verner Møller: Løgn over løgn
For 11 år siden var danske Michael Rasmussen i løbets gule førertrøje med en god chance for at vinde touren. Men så skete der ting og sager. Idrætsprofessor Verner Møller kortlægger det dramatiske forløb og stiller skarpt på doping-problematikken.
Læs anmeldelse her.

Chris Anker Sørensen og Dennis Ritter: Debutantens dagbog
I dag er Chris Anker Sørensen ekspertkommentator på TV2, men i 2009 var han tour-debutant på det danske Saxo Bank-hold. Hvordan det var, fortæller han om i denne bog.
Læs anmeldelse her.