Harper Collins har i dette år udgivet en ny udgave af The Beauty and the Beast. Den er fuld af vidunderlige illustrationer af MinaLima, som er et firma for grafisk design, der bl.a. har lavet en række designelementer for Harry Potter filmene (f.eks. Maurauder’s Map, Daily Prophet, The Quibbler osv.) Desuden indeholder udgaven forskellige 3D-detaljer […]

Harper Collins har i dette år udgivet en ny udgave af The Beauty and the Beast. Den er fuld af vidunderlige illustrationer af MinaLima, som er et firma for grafisk design, der bl.a. har lavet en række designelementer for Harry Potter filmene (f.eks. Maurauder’s Map, Daily Prophet, The Quibbler osv.) Desuden indeholder udgaven forskellige 3D-detaljer i form af kort, der kan foldes ud eller hjul der kan drejes på, så læseoplevelsen bliver endnu mere speciel. Det drejer sig i denne udgave om den originale historie om Skønheden og Udyret, som senere hen er blevet genskrevet af forfatteren Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, og derfor er blevet lidt glemt.

Villeneuves originale version indeholder en række elementer, som Beaumont har udeladet i sin gendigtning, men grundidéen er selvfølgelig den samme, og begge handler om, at Belle lander på et slot, hvis beboer er en fortryllet prins, som hun gennem sin kærlighed må redde fra hans stygge skikkelse.

Jeg var meget spændt på at læse denne bog, eftersom jeg kun kendte til Disneys version, der er baseret på Beaumonts historie. Desværre må jeg sige, at jeg blev en smule skuffet. Bogens føste halvdel er mere eller mindre eventyret, som man kender det. Men efter Belle har sagt ja til at gifte sig med bæstet, slutter historien ikke. Da den forvandlede prins langt om længe vågner, er det ikke hans smukke forlovede, der vækker ham (for det kan hun ikke, og det er en meget mærkelig scene), men hans mor og en fe. Derefter følger 100 siders lange forklaringer om, hvorfor prinsen blev forvandlet til et uhyre, hvorfor prinsens mor måtte forlade ham og i stedet overlade ham til en ond fe, hvordan Belle i virkeligheden er en prinsesse og er prinsens kusine, hvor hendes rigtige forældre er blevet af og hvordan hun landede hos købmanden, som hun hidtil har kaldt far. Alle disse ting forklares gennem lange, underlige kausalkæder, som jeg syntes var alt for usandsynlige — selv for et eventyr. Så selv om nogle mener, at Beaumont har ødelagt Villeneuves eventyr, tror jeg, at jeg fremover vil foretrække at læse Beaumont-versionen, der er noget mere kompakt og ikke helt så mange karakterer med.

Selv om jeg blev skuffet, vil jeg give bogen tre stjerner og stadig anbefale den, fordi udgaven er så fin, at det var en god oplevelse af læse den. Men da jeg før læsningen havde regnet med, at jeg ville give den fem stjerner, er jeg noget utilfreds med at måtte give denne bedømmelse.

Kan pt ikke lånes på bibliotek.dk