Boghandleren syntes jeg skulle læse en bog af en mandlig forfatter og fordi med årene er Chandler blevet klassiker og anset for foregangsmand. Den får kun to stjerner, for den mangler den kvindelige elegante hånd, hvad angår sproget, som er råt; der er for meget slåen med næverne; for mange mord. Phillip Marlow, privat detektiv, […]
The post The Big Sleep af Raymond Chandler first appeared on Bogrummet.

Boghandleren syntes jeg skulle læse en bog af en mandlig forfatter og fordi med årene er Chandler blevet klassiker og anset for foregangsmand. Den får kun to stjerner, for den mangler den kvindelige elegante hånd, hvad angår sproget, som er råt; der er for meget slåen med næverne; for mange mord.

Phillip Marlow, privat detektiv, fortæller i jegform, han er 33 år, tidligere politimand, men kunne ikke adlyde ordre, så han blev fyret, han er ugift for han kan ikke tåle politimænds koner; han gik på universitetet så han kan tale engelsk hvis det er påkrævet; han bruger hat og drikker stærkt, spiller skak; hans gebyr er 25 U$ om dagen plus udgifter; han ved han ikke vil blive rig, men han er ærlig og vil gøre alt for at beskytte klienten også bryde loven for en ærlig klient; hvis klienten er forbryder vil han ikke tage pengene og overlader ham til politiet.

General Sternwood blev forælder som 54 årig og er nu to tredjedel døende; de 2 døtre, Vivian og Carmen er i 20’erne, de er vilde og ustyrlige men generalen vil ikke efterleve viktoriansk hykleri; så pigerne passer sig selv med at spille deres mange penge væk, stoffer, druk, alkohol og mænd. Carmen skylder 5000 U$ til en led fyr som er til pornografiske billeder, derfor bliver Generalen udsat for pengeafpresning og beder Marlow om at finde ud det, det var et job for en advokat, så generalen er nok ude på at prøve mig. Vivian har været gift 3 gange, hendes sidste mand, Rusty, er forsvundet for en måned siden; generalen holdt af Rusty. Alle går ud fra at Marlow er brevet bedt om at finde ham.

Marlow fandt Carmen nøgen under indflydelse af stoffer, hun kan ikke huske hvad der skete, men hun blev fotograferet af pengeafpresseren, som bliver myrdet. Eddie Mars er den store skurk, hans kone havde et forhold til Rusty, nu er de begge forsvundet. Joe blev betalt 5000 U$ for bryde med Vivian, han blev myrdet. Harry blev myrdet med cyanid. Marlow med hænderne i håndjern på ryggen  dræber i selvforsvar Canino. Alt for urealisk og overdrevent.

Ind imellem har han nogle morsomme sætninger: Der var antydning af bekymring i hendes smil. Det var slet ikke et smil. Det var en grimase. Hun troede bare det var et smil.

Ikke en forfatter jeg vil vende tilbage til.

 

Lån bogen på biblioteket 

The post The Big Sleep af Raymond Chandler first appeared on Bogrummet.