Jeg har virkelig moret mig med denne bog, småsmilt hele vejen igennem. Kate Fansler er professor i engelsk litteratur på et fremtrædende New York universitet. Hun havde lovet en skolekammerat Veronica som er nonne, at gennemgå hendes fars papirer, han var en vigtig bogudgiver af især akademiske bøger men også af vigtige nulevende forfattere som […]
The post The James Joyce Murder af Amanda Cross first appeared on Bogrummet.

Jeg har virkelig moret mig med denne bog, småsmilt hele vejen igennem.

Kate Fansler er professor i engelsk litteratur på et fremtrædende New York universitet. Hun havde lovet en skolekammerat Veronica som er nonne, at gennemgå hendes fars papirer, han var en vigtig bogudgiver af især akademiske bøger men også af vigtige nulevende forfattere som var kontroversielle eller censurerede, som James Joyce. Alle papirerne findes i et sommerhus hvortil Kate er kommet med en PhD studerende, Emmet, sin nevø Leo og hans privatlærer, William. På landet har de omkring boende meget at sige om et så utraditionelt hus, en enlig middelaldrende kvinde (næsten 40 år) med to yngre mænd som ikke er i familie med hende. Der må være orgier.

“du må da indse at landbeboere er uhelbredeligt nysgerrige, ligesom katte. Det er kun byboere som kan ignorere deres naboer”.

Det bliver bliver ikke bedre af at endnu to ugifte kvindelige professorer (Grace og Lina)  kommer på besøg.

En af dem der har mest at sige er Mrs Bradford, hun er utålelig, Hun bliver myrdet. Leo havde fundet et gevær uden kugler og om morgenen når Mrs Bradford kom for at hente køerne så legede Leo og William at de ‘skød’ hende, men en dag var der en kugle.

Reed Amhearst er Kate’s ven og elsker, han har været i England de sidste 6 måneder og har savnet Kate; han vil gerne giftes, Kate afslår fordi  ‘hun er et egoistisk, ukvindeligt individ som ikke kan holde hus, eller tage sig af en anden som en kvinde skal, hun vil hellere diskutere middelalderens  symbolik.’

En nabo er også professor i litteratur, Mulligan. Sam havde udgivet hans akademiske bøger, men efter at Kate og Grave havde læst dem fandt de at han skriver godt, men  kan ikke tænke. Så hvorfor har Sam udgivet hans bøger? Det viser sig  Mulligan skriver under et pseudonym en serie kriminalromaner som tjener styrtende. Men det er jo det samme som Amanda Cross gjorde, hun er pseudonym for professor Carolyn Heilbrun, hun troede hun ikke kunne advancere i det akademiske hierarki hvis det blev kendt at hun skrev kriminalromaner; men  hun blev dog den første kvindelige professor på Columbia Universitet (1985) og anses af mange for at være den første akademiske feminist.

Det er engelsk på højt niveau, med mange litterærhistoriske henvisninger som jeg nød og lærte af.

Lån bogen på Bibliotek.dk

The post The James Joyce Murder af Amanda Cross first appeared on Bogrummet.