Kate Fansler, litteraturprofessor ved universitet, er på orlov for at skrive en akademisk bog, men også fordi hun er blevet gift med Reed, advokat. Hendes gamle skole, ‘Theban’s pige skole’ som blev oprettet for at piger kunne få en grunding skolegang, komme på universitet og blive professionelle mennesker (ikke bare gifte koner). Kate bliver bedt […]
The post The Theban Mysteries af Amanda Cross first appeared on Bogrummet.

Kate Fansler, litteraturprofessor ved universitet, er på orlov for at skrive en akademisk bog, men også fordi hun er blevet gift med Reed, advokat. Hendes gamle skole, ‘Theban’s pige skole’ som blev oprettet for at piger kunne få en grunding skolegang, komme på universitet og blive professionelle mennesker (ikke bare gifte koner). Kate bliver bedt om a lede et seminar for en gruppe i den ældste klasse,  de skal bearbejde Sophocle’s Antigone, på græsk  med diverse oversættelser og fortolkninger, meningen er at Kate skal sørge for at dramaet bliver sat i et moderne perspektiv og få de unge til at se at græsk drama som relevant også i dag. Baggrunden i bogen er Vietnam krigen, er den retfærdig, skal man indkaldes eller nægte og hvordan undgår man at blive sendt i krig. Bare i det spørgsmål bliver Antigone meget relevant, skal man følge sin samvittighed eller følge kongens dekret.

Angelica deltager i seminar, hendes broder Patrick gemmer sig på skolen hvor han blev opdaget af vagthundene, han blev forskrækket faldt bagover og slog hovedet. Næste dag bliver deres mor fundet død på skolen, men hundene havde ikke fundet hende. Er hun død af skræk over at have mødt de vilde hunde?

Kate og Reed prøver at finde ud af hvem der gjorde hvad.

Der er utroligt mange spørgsmål som tages op; som for eksempel hvad er effektiv undervisning, en forelæsning blev givet fordi der var få bøger i omløb så præsten måtte fortælle hvad han havde læst i biblen; men er det effektiv indlæring? I dag findes billige paperback som alle kan læse. Eller er det bedre at lave små grupper, hvor man lærer sammen, ikke bare eleverne, men også gruppe lederen. Dette spørgsmål diskuteres meget på mit universitet den dag i dag.

Patrick er gal på sin farfar over at han tjener penge på militærfabrikker som laver napalm; men bedstefaren har solgt aktierne I tobaks fabrikkerne for det er usundt. Kate har behold sit fødselsnavn så hun er Miss Kate Fansler og ikke Mrs Reed Amhearst; skolen’s rektor er utilfreds med at hun ikke kan finde gamle elever gennem deres oprindelige navne, for der “så mange skilsmisser og nye ægteskaber”

I Antigone måtte hun ikke begrave sin bror; I bogen blev den afdøde flyttet.

Bogen er aktuel og hyggelig med mange morsomme bemærkninger. Jeg har virkeligt nydt den.

Lån bogen på Bibliotek.dk

The post The Theban Mysteries af Amanda Cross first appeared on Bogrummet.