“Lås mig inde i frøbanken i Svalbard, tænkte hun. Og slip mig ikke ud, før jeg formår at leve et normalt liv.”
Aftenland er Therese Bohmans tredje roman. Den handler om en kvinde i eksistentiel …

“Lås mig inde i frøbanken i Svalbard, tænkte hun. Og slip mig ikke ud, før jeg formår at leve et normalt liv.”

Aftenland er Therese Bohmans tredje roman. Den handler om en kvinde i eksistentiel krise. Om kærlighed og begær. Om arbejdsidentitet og faglighed. Og om ensomhed og om at fare vild midt i livet.

Karolina er professor i kunsthistorie og ansat på universitetet i Stockholm. Hun er nylig fraskilt og netop flyttet ind i en mindre lejlighed i en ikke synderlig fancy bydel. Hun beskæftiger sig med kunstens repræsentation af kvinder og skal være vejleder for en ung mandlig ph.d.-studerende, der netop har valgt at forske i en svensk kvindelig kunstners betydning for måden man opfatter svensk kunsthistorie. I sin rastløshed og ensomhed fascineres hun af ham trods aldersforskel og det åbentløst ulige forhold. Men hvem udnytter hvem?

Man kan sagtens fornemme, at forfatteren selv ved noget om kunst. Hun har arbejdet som kunstkritiker.Jeg ved ikke ret meget om kunst og for mig blev de afsnit lidt lange, fordi jeg ikke havde hylder at lægge informationen ind på. Til gengæld var jeg optaget af beskrivelserne af Karolines begær, af hendes tanker om mænd og forhold og af hendes faren vild i livet. Det er både bekymrende og fascinerende at følge hende, når hun gradvist mister kontrollen.

“Og stående foran bagegebåndet, der blev ved med at køre, selvom det var tomt, tænkte hun, at det var livet, hun ventede på. Det liv, som kom til alle, undtagen hende.”

Therese Bohmans roman Den anden kvinde, blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2015 (det år vandt Jon Fosse fra Norge). Du kan læse vores anmeldelse af Den anden kvinde her. I romanen Den anden kvinde kredser forfatteren også om kvindeliv, når det ikke er let. Skal jeg pege på den bedste af de to bøger er det Den anden kvinde.

Therese Bohman, Aftenland, Gyldendal, Februar 2018, 246 sider, På dansk ved Liv Camilla Skjødt.