Sådan bliver du en tjekket vampyr er tredje og sidste bind i tjekket-serien, og den har samme nysgerrige og oplysende struktur som de to første. Med lidt god fantasi er det som at læse en …

Sådan bliver du en tjekket vampyr er tredje og sidste bind i tjekket-serien, og den har samme nysgerrige og oplysende struktur som de to første. Med lidt god fantasi er det som at læse en grundbog fra folkeskolen blandet med en moderne how-to-bog. Denne gang er det så vampyrer, vi får en grundig introduktion i. Som der er skrevet i forordet, er det nemlig vigtigt, at “du kan starte livet i natten på en totalt tjekket måde.”

Egentlig er bogen jo en detaljeret undersøgelse af, hvad vampyrmyterne fortæller, blot gjort tilgængeligt for børn helt ned i børnehavealderen. Der er både anatomiske beskrivelser og gennemgange af vampyrernes adfærd og traditioner. Naturligvis er der også digtet lidt videre på historierne.
Alt sammen er tilsat en god portion humor og fortalt gennem børnevenlige beskrivelser. I de små faktabokse, der er på hver tekstside, oplyser Thomas Arnt os på en mere faktuel måde om myter om vampyrer fra litteraturen og folkehistorierne.

Jeg har læst to af bøgerne i serien nu, og selvom der måske kan være meget læsestof i forhold til illustrationer, når man bruger bogen til højtlæsning, så fungerer de godt til både hyggebladning for de små, højtlæsning og læs selv for de lidt større børn. Og Sådan bliver du en tjekket vampyr appellerer nemlig til børn i mange aldersgrupper.

Herhjemme har min 11-årige søn læst bogen og var fint underholdt. Han fremhævede flere af de humoristiske beskriver som hans favoritter. Min yngste på fem år har ved flere tilfælde været inde og hente bogen fra bogreolen inden sengetid. Og her sidder hun troligt med sengelampe og bladrer bogen igennem.

Ane Guds illustrationer er nemlig med til at give farve og grin til bogen. Hendes tegninger er fulde af liv, og de formår at forene både barnagtig sjov og leg med en alvorlighed for vampyrerne og bogens præmis.

Bogen har altså været en god underholdning herhjemme for os alle. Den er proppet med humor og liv, samtidig med at den tager sig selv alvorligt nok til at beskrive vampyrmyten på en pædagogisk og børnevenlig måde. Thomas Arnt og Ane Gudrun er et godt, litterært makkerpar. Jeg håber ikke, det er sidste gang, de udgiver noget sammen.

Læs også anmeldelsen af Sådan bliver du et tjekket spøgelse.

Thomas Arnt og Ane Gudrun: Sådan bliver du en tjekket vampyr. Forlaget Petunia, august 2020. 46 sider.