Forårets første og måske mest omtalte konkurs gjaldt landets næststørste boghandlerkæde. Over halvdelen af butikkerne blev reddet af nye ejere. Vi taler med flere af dem om overgangen.

Da Arnold Busck-kæden gik konkurs i slutningen af maj, blev 16 af kædens butikker til Bog & idé-butikker med forskellige ejere.

Nu hvor sommermånederne er gået, har BogMarkedet talt med nogle af de nye ejere for at høre, hvordan det er gået i det nye regi.

 

Tilpasning og dedikeret personale

Finn Erik Kristiansen, der sammen med Jørn Bach overtog butikken i Aalborg Storcenter, siger, ”de to første uger efter åbningen gik lidt trægt, men efterfølgende er det gået ganske fornuftigt. Vi har skiftet alt IT, hvilket var en forudsætning for at blive Bog & idé.”

”Endvidere har vi investeret et pænt beløb til ny belysning og inventar – og sidst og ikke mindst har det været en stor opgave at implementere Bog & idé-konceptet, da rigtig meget skulle ændres, med alt fra priser til arbejdsgange,” fortsætter han.

Rasmus Madsen, der har overtaget butikker i Herning, Sønderborg og Helsinge, fortæller, at lokalsamfundene i de pågældende byer har været virkelig glade for, at de fortsat har en boghandel i bybilledet, og fortsætter:

”Så har vi overtaget nogle enormt engagerede og dygtige medarbejdere, som er utrolig glade for fortsat at have en arbejdsplads. Vi er gået i gang med transformationen til Bog & idé-koncepter i alle tre butikker, men det er forskelligt, hvor langt vi er nået, da nogle har flere sommerhusturister end andre at servicere.”

Men i øvrigt er der enighed om, at det er gået godt.

For eksempel udtaler Thomas Amsick, der har overtaget butikkerne i Ballerup, Birkerød og Espergærde, at det meget dedikerede personale har været glade for at kunne videreføre deres virke. Han har stor respekt for deres villighed i forhold til at blive integreret i Bog & idé og ”vores lille familie”.

Også Peter Bergman, der i forvejen havde den ene Bog & idé-butik i Helsingør, og nu har dem begge, siger, at det er gået supergodt, og at de nye medarbejdere er faldet rigtig godt til.

Måske trængte de også til, at der skulle ske noget mere og nyt, mener Peter Bergman. Informationsniveauet fra Arnold Busck-hovedkontoret kunne også godt have været bedre.

 

Vareudbud

Peter Bergman fortæller, at de har sagt det gamle lejemål i den hidtidige Bog & idé-butik op, og at de efter en større ombygning og modernisering åbner senest den 29. august i den tidligere Busck-butik, der arealmæssigt er en del større end deres gamle lejemål, og hvor der også er plads til Legekæden.

På samme måde integrerer Thomas Amsick Legekæden i butikken i Birkerød, da legetøj ellers er en mangelvare i lokalområdet.

Finn Erik Kristiansen fortæller, at Jørn Bach købte Arnold Buscks fælleslager, som blev fordelt mellem seks butikker, og så har vi suppleret med andre varer, så det, som butikken i Aalborg Storcenter fik, udgjorde fem % af den samlede lagerværdi i butikken.

Både de butikker, som Thomas Amsick og Peter Bergman har overtaget, benytter de tilbud, som Indeks Retail fremkommer med, men ser åbent på, at lokale muligheder kan opstå.

I Helsingør vil Peter Bergman supplere med gode tilbud fra deres B2B-virksomhed Aktum A/S, som har et stort sortiment af mere end 7.000 varenumre.

Rasmus Madsen støtter også op om kædens grundsortiment og markedsføring, ”men,” siger han, ”vi har altid og har fortsat et bredere udvalg i mange af butikkerne. Vi tilpasser os lokalsamfundene, og det giver nogle gange ekstra varegrupper eller dybere sortimenter end kædens grundsortiment.

Vi køber tilbud ind samlet til vores butikker og forsøger konstant at finde nye trends i tiden. Vi er desuden aldrig blege for at købe restpartier fra forlagene af gode titler.”

Og til det tilføjer Finn Erik Kristiansen: ”Vi holder os til konceptet fra Bog & idé, men når man har Jørn Bach med ombord, så kommer der også andre gode tilbud ind – det er en del af hans DNA!”

Det ser ud til, at de nye Bog & idé-butikker gerne bytter bøger med byttemærker fra Arnold Busck, men de giver ikke penge retur og tager heller ikke imod gavekort udstedt før konkursen i Arnold Busck. 

Foto: Bog & idé Bruuns Galleri. Fotograf: Lars Aarø.