Einar Már Gudmundsson er ifølge denne anmelder en litterær stjerne. Modtager af Nordisk Råds Litteraturpris for roman ”Universets engle”, der også er blevet filmatiseret, forfatter til en lang række romaner om jævne menneskers tilværelse på Island og desuden ophavsmand til flere digtsamlinger og novellesamlinger. For ganske nyligt udkom seneste skud på stammen. Denne gang en […]

Einar Már Gudmundsson er ifølge denne anmelder en litterær stjerne.

Modtager af Nordisk Råds Litteraturpris for roman ”Universets engle”, der også er blevet filmatiseret, forfatter til en lang række romaner om jævne menneskers tilværelse på Island og desuden ophavsmand til flere digtsamlinger og novellesamlinger.

For ganske nyligt udkom seneste skud på stammen.

Denne gang en digtsamling, der har fået titlen ”Til rette vedkommende”.

Kort sagt taler vi om 32 digte, der kredser om temaer som kærlighed, universet, naturen og årstiderne.
Digtene er delt op i 7 dele – eller kapitler om man vil – men man kan for så vidt godt læse bogen som et eneste langt digt. En form for langdigt på 116 sider.

Der optræder fugle i flere af digtene, omend især et af digtene fremstod lidt til den banale side for denne anmelder:

”Fuglen siger: ”En digter som ikke kan flyve er ikke en digter.” Og digteren svarer: ”En fugl som ikke kan digte er ikke en fugl.” ”Skal vi så ikke deles om opgaverne? Jeg flyver, du digter?.”.

Til gengæld er der også en del digte, hvor forfatteren revser samfundet. En slags social indignation i digtform, der er rigtig fremragende – i hvert fald hvis du spørger mig:

”Der kræves ingen entré, findes ingen aldersgrænse, jeg havde nær sagt, ingen klasseforskel, men det er ikke muligt i dette årsregnskab så længe alt er blevet anbragt i ganske få lommer. Nogle bliver født i sportsvogne andre på overførselsindkomst og alt er tilladt undtagen at pille ved tingenes tilstand”.
Denne anmelder er overordnet set svært begejstret for ”Til rette vedkommende”.

Den sociale indignation finder man blandt andet også i Gudmundssons romaner “Fodspor på himlen” og “Drømme på jorden”, to af de romaner, som forfatteren netop har skrevet om jævne menneskers liv på Island – inspireret af hans egen familiehistorie (læs dem hvis du ikke allerede har gjort det, de er aldeles glimrende).

Bogen er meget smuk, lyrisk. Forfatterens budskaber kommer så at sige frem ved brug af sansninger, følelser og stemninger og ikke ved brugen af en egentlig fremadskridende handling.

Herudover er bogen smukt illustreret med 7 litografier af Tryggvi Ólafsson, der var ven med Einar Már Gudmundsson frem til Ólafssons død i januar 2019.

”Til rette vedkommende” er et helstøbt værk af høj litterær kvalitet, en bog som både lyser op og kaster skygger.

Lån bogen på biblioteket