De to danske børnebøger ‘Per’ og ‘Den fantastiske bus’ er blandt de fjorten bøger, der i spil til at modtage Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2024.

Fjorten nordiske billedbøger, børnebøger og ungdomsromaner er nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2024. I de nominerede bøger kredses der især om eksistentielle spørgsmål og menneskets forhold til naturen.

– Årets nominerede dækker hele Norden med værker fra samtlige lande og sprogområder. Bøgerne behandler nogle af de problemer i livet, som børn og unge konfronteres med i form af fraværende forældre, mobning og ensomhed, samt større samfundsproblemer som vold, krig og frygt. Menneskets magt over naturen, dets lidenhed og ansvar tages også op, samtidig med at naturen fungerer som et fristed for leg og som en kilde til håb, trøst og refleksion, skriver Nordisk Råd, der står bag prisen.

De danske bidrag

Fra Danmark er to bøger nomineret. Den ene er Per (Jensen og Dalgaard, 2023), der er skrevet af Zenia Johnsen og illustreret af Signe Parkins.

– Per er et stort værk om de helt små ting, som alligevel er dem, der forskyder sig, pibler frem på deres egne måder, og giver et indhold og en hverdag til barnet, som gør det muligt at være i det, der virker så umuligt, lyder det bl.a. i motivationen.

Den anden danske bog, der er nomineret, er Jakob Martin Strids Den fantastiske bus (Gyldendal, 2023).

– Der er ingen andre som Strid. Han er helt sin egen og beviser igen og igen – og i særdeleshed med mesterværket her – at han har sin egen stil og håb for alle Det er stort og umuligt at tale imod. Lad endelig Strids verden overtage en del af vores ellers kedsommelige udsyn. Hellere i dag end i morgen. For man ved aldrig, hvornår bussen kører igen, lyder det bl.a. i motivationen.

Fra de øvrige nordiske lande er følgende bøger nomineret: 

Fra Finland:
Laske salaa kymmeneen af Laura Lähteenmäki – WSOY, 2023.
Skelettet af Malin Klingenberg og Maria Sann (ill.) – Schildts & Söderströms, 2022.

Fra Færøerne:
Toran gongur af Rakel Helmsdal – Bókadeild Føroya Lærarafelags, 2023.

Fra Grønland:
Manguaraq af Christian Rex – Ilinniusiorfik, 2023.

Fra Island:
Hrím af Hildur Knútsdóttir – Forlagið, 2023.
Skrímslavinafélagið af Tómas Zoëga og Sólrún Ylfa Ingimarsdóttir (ill.) – Forlagið, 2023.

Fra Norge:
Udyr af Ingvild Bjerkeland – Cappelen Damm, 2023.
Oskar og eg af Maria Parr og Åshild Irgens (ill.) – Samlaget, 2023.

Fra Det samiske sprogområde:
Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii af Saia Stueng – Davvi Girji, 2023.

Fra Sverige:
Någons bror af Viveka Sjögren – Vombat förlag, 2023.
Bror af Alex Khourie – Rabén & Sjögren, 2023.

Fra Åland:
Freja och huggormen af Fredrik Sonck og Jenny Lucander (ill.) – Förlaget, 2023.

Prisen, der skal opfylde høje litterære og kunstneriske krav, er blevet uddelt siden 2013 og det er de nationale medlemmer af bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, som har nomineret værkerne.

Vinderen offentliggøres den 22. oktober.

Foto: Janus Bjarke Andersen (Zenia Johnsen), Martin Dam (Signe Parkins), Morten Holtum (Jakob Martin Strid)