Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Lars Frost modtager sammen med fem andre kunstnere livsvarig hædersydelse

Statens Kunstfonds hædersydelse tildeles syv kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstner, skriver Statens Kunstfond i en pressemeddelelse.

Blandt de syv nye modtagere er de to forfattere Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Lars Frost, der hver især har beriget dansk kulturliv.

– Kunst er en organisk størrelse, og vi udvider hele tiden vores kollektive forståelse af, hvad kunst er. Alle syv modtagere af hædersydelserne har på den ene eller anden måde været med til at rykke kunstens grænser og skubbe i nye – og til tider overraskende – retninger. Det er en stor fornøjelse at kunne hædre disse kunstnere for deres enestående bidrag til dansk kulturliv, fortæller leder af Statens Kunstfonds repræsentantskab, Henrik Tvarnø.

Om Anne Lise Marstrand-Jørgensen skriver kunstfonden:
”Jeg skriver for at søge det fremmede i mig selv”. Citatet er af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, og det står i essaysamlingen Jeg læner mig mod verden fra 2021. Denne søgen efter det fremmede har ført hende og hendes læsere vidt omkring; i verden, i historien og i os selv. Et af de mange højdepunkter på vandringen er den historisk-biografiske tobinds-roman Hildegard fra 2009-2010, der følger Hildegard af Bingens liv fra vugge til grav.

Om Lars Frost skriver kunstfonden:
– Lars Frost er en særdeles værdig modtager af Statens Kunstfonds hædersydelse. Siden sin debut i 2000 med Og så af sted til Wien har Frost skrevet om både det mest intime og det store strukturelle, der til sammen udgør vores liv i denne velfærdsstat i dette årtusinde. Han skriver med en enorm viden og interesserer sig for, hvem vi er – og hvem vi bilder os selv ind at være. En interesse, der ikke har forladt den seneste del af forfatterskabet, som på mange måder lader til at være ved at samle sig i nyere og vildere historier. Samtidig er Frost en stor stillist og en fornyer af romangenren.

Udover de to forfattere modtager følgende kunsterne hædersydelser:
– Anne Dorte Michelsen (musik)
– Arnt Jensen (film)
– Peter Land (billedkunst)
– Rasmus Koch (kunsthåndværk og design)
– Thomas Knak (musik)

Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.

Foto: Sara Galbiati (Anne Lise Marstrand-Jørgensen), Søren Staal (Lars Frost)