I 2015 forsvinder den 11-årige Caja Bülow Larsen. Hun stiger af bussen i Gulhavn, en lille by på Odden, hvor hun bor – men hun kommer aldrig hjem. Den sidste der har set hende, er en somalisk dreng – de er begge fanget på et overvågningskamera i en tunnel. I 1982 forsvandt Mona Bülow – […]

I 2015 forsvinder den 11-årige Caja Bülow Larsen. Hun stiger af bussen i Gulhavn, en lille by på Odden, hvor hun bor – men hun kommer aldrig hjem. Den sidste der har set hende, er en somalisk dreng – de er begge fanget på et overvågningskamera i en tunnel.

I 1982 forsvandt Mona Bülow – også hun boede i Gulhavn, og hun blev aldrig fundet. Caja er Monas niece. I 1982 var Konrad Simonsen og hans team sat på sagen, som imidlertid forblev uopklaret. Mona blev aldrig fundet.

Da Caja forsvinder 23 år senere, bliver den ellers pensionerede Konrad Simonsen overtalt til at tage sagen. Han må have genopfrisket den gamle sag – han er overbevist om, at der er en sammenhæng.

Bogen foregår i 2 dele. Første del i 1982, hvor en ung ’Simon’ og ’Komtessen’ mødes for første gang. I 2015 er de atter i Gulhavn, en by, der er gået helt i stå, butikker er lukkede, arbejdsløsheden er høj, og i blokkene Ranunkelparken bor der mange indvandrere, heriblandt nogle knægte, der hærger i byen. Da Caja forsvinder, og en somalisk dreng måske er indblandet, får det hadet til de fremmede til at blusse op – snart har folkedomstolen talt og dømt.

Ud over krimidelen følger vi også den udvikling, der er sket i den lille by i ’udkantsdanmark’ – en trist udvikling, som naturligvis påvirker indbyggerne negativt.

Jeg har indtil videre kun læst denne bog og ’Elskede Heidi’ af Hammerparret. Jeg kan godt mærke, jeg mangler nogle år i Simons og Komtessens liv. De er gået på pension – og det mærkes, at de ikke er unge længere. Middagslur hver dag – ’må ikke forstyrres’ – ferie midt i en sag, og fri i weekenden!

Samtidig køres den unge Anica Buch i stilling som en mulig ny leder af teamet. Det er bog nummer 8 i en planlagt serie på 10 – mon Konrad Simonsen holder til de sidste 2 bind?

Bogen kan sagtens læses uden at man har fulgt hele serien, selv om man selvfølgelig ikke er helt ajour med efterforskernes historie. Der er mange forskellige teorier og mistænkte – først i 2015 opklares såvel Mona- som Caja-sagen. Det fungerer godt først at følge sagen i 1982, derefter i 2015 – at forfatterne har valgt ikke springe mellem de to sager. Bogen er spændende, der sker noget hele tiden, og vi følger både spor og vildspor i jagten på den skyldige. Jeg var godt underholdt.

 

Lån bogen på biblioteket