Aschehoug og (norsk) Gyldendal hjemtager rettighederne til lydbøger fra Lydboksforlaget, der har haft eneret på dem i en årrække.

Hjemtagelsen sker i erkendelse af, at streaming af lybøger fylder mere og mere i landskabet – om det sker på bekostning af de trykte bøger (såkaldt kannibalisering) skændes de lærde om.

I hvert fald kan man konstatere, at salget af papirbøger falder år efter år, mens lydbøgerne bliver mere og mere populære. I Norden går Sverige som bekendt forrest i udviklingen, mens Norge halter efter/holder stand (vælg selv) – efterhånden har nordmændene dog også fået lyd i ørerne.

I forlagenes økonomi er lydbøger gået fra at være en dessert til at blive en af hovedretterne.

Hjemtagelsen af de to forlags bøger sker fra Lydboksforlaget, der i en årrække har haft eneret på lydversionerne af forlagenes bøger.

“Vi har haft et utrolig godt samarbejde med Lydbokforlaget, men lyd er nu blevet så stort og vigtigt, at det er naturligt at hente dette tilbage til forlagshuset,” siger Åse Ryvarden, direktør i Aschehoug, til Bok365.

“Nu bliver det lettere at samkøre lancering af enkeltudgivelser, planlægge bogens livsforløb og koordinere salgs- og marketingsaktiviteter,” supplerer Harald Fougner, strategi- og markedsdirektør i Gyldendal Litteratur.  

Han tilføjer: “I dag handler lyd- og streamingtjenester først og fremmest om backlisten. Vi håber også på at få et større styksalg på nye udgivelser.” 

Mere samarbejde

Den valgte løsning bestårer i (også) at samarbejde med de to andre store spillere på det norske streamingmarked, Fabel og Storytel.

Beslutningen om hjemtagelsen af rettighederne sker også af (mindst) to andre grunde, forstår man.

Dels fordi abonnenter på de to nævnte tjenester efterspørger bøger fra Gyldendal og Aschehoug, dels fordi forfattere fra de to forlag også gerne vil være at finde hos Fabel og Storytel. 

“Vi vil forhandle med alle lyd- og streamingtjenester for at sikre en god og bred distribution,” siger Åse Ryvarden. “Målet er at sørge for, at flest mulig får chancen for at lytte til og opleve indholdet i bøgerne, og at forfatterne sikres indtægter. Vi skal finde frem til en god aftale med Storytel.”

Foto: iStock/Getty Images.